Ministrica Pusić i ministar Erjavec postigli dogovor oko Ljubljanske banke, na potezu su Vlade!

Ministrica Pusić i ministar Erjavec postigli dogovor oko Ljubljanske banke, na potezu su Vlade!

Foto: Dragan Matić (Cropix)

MINISTRI vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Vesna Pusić i Karl Erjavec postigli su dogovor o rješenju problema Ljubljanske banke. Kažu kako je red na Vladama i parlamentima da odluče. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nakon sastanka zahvalio je stručnjacima, koji su danas svoj dio zaključili.

"20 godina otvoreno je pitanje Ljubljanske banke, ja sam rekao da Slovenija neće biti zadnja koja će ratificirati hrvatski Pristupni ugovor.

Mislim da postoji put da nađemo rješenje, a vidljiva je i velika mogućnost da ratifikacija krene.

Imali smo pozitivnu energiju i optimizam, ponovno naglašavam da je u interesu cijele regije da Hrvatska postane članicom EU 1. srpnja. Naši pregovori su bili intenzivni i zahtjevni, što se tiče stručnog rješenja to smo raščistili i sada nam ostaje još političko.  Moramo uvjeriti naše vlade i parlamente da je rješenje tu", rekao je slovenski ministar Erjavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Naša je inicijativa od prošlog ljeta bila da se imenuju dvojica stručnjaka i moje je mišljenje da su odlično odradili svoj posao", rekla je hrvatska ministrica Vesna Pusić. "Sa stručne su strane omogućili jasnu sliku s čime se suočavamo. Nakon toga je tema naših razgovora bila pronaći rješenje, koje je politički izdržljivo, da po mogućnosti ne šteti nikome i da bude prihvatljivo.

Mislim da smo mi u razgovorima više manje došli do toga, a sada je naša zadaća da različite varijante predstavimo svojim vladama. To nije naša autonomna odluka. Danas smo trebali uvjeriti sami sebe da je to dobro rješenje i tu smo se složili. To nije samo jedna mogucnost ali je u okviru jednog načina razumijevanja problema s različitim varijantama, ako vlade to prihvate imamo rjsenje. Naći ćemo se još jednom u Zagrebu, nadam se da ćemo tada imati dogovor o kojem se slažu ne samo nas dvoje već i dvije vlade. To rješenje uključuje ratifikaciju hrvatskog ugovora na vrijeme", naglasila je Pusić, a Erjavec misli da bi time Slovenija ostvarila svoje ciljeve

Ministrica Vesna Pusić rekla je da ne može otkriti niti okvir koji su dogovorili za rješenje jer to prvo moraju reći vladama.

Idući sastanak bit ce 19.02., tri dana prije ostavke koju je najavio Karl Erjavec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara