Mirna noć u Gazi budi nadu u trajni prekid vatre

Foto: Hina

PREKID vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i dalje se poštuje u petak ujutro, nakon još jednog mirnog dana obilježena okupljanjem u Tel Avivu 10.000 osoba koje su tražile trajno rješenje sukoba.

Usprkos bojazni da se prekid vatre, poštovan od ponedjeljka, neće održati, oružje je ponovno šutjelo u četvrtak i Gaza se vratila kakvom-takvom prividu normalnog života, iako neki stanovnici ne skrivaju skepticizam s obzirom na nestalnost pregovora i kratkih prekida vatre.

Palestinci i Izraelci su u srijedu navečer u Kairu dogovorili da će za još pet dana produžiti primirje kako bi se pregovaračima dala šansa za postizanje dogovora o trajnom prekidu vatre.

Najmanje 10.000 osoba okupilo se u Tel Avivu tražeći od vlade trajno rješenje sukoba s Hamasom. Gomila je nosila izraelske zastave i transparente pozivajući, kako na "hitnu okupaciju Gaze", tako i na uspostavu trajnog mira s Palestincima.

"Poput stanovnika Gaze i Rafaha zahtijevamo mir, pravo na život u našim domovima", kazao je Alon Schuster, predsjednik regionalnog vijeća Shaar HaNegueva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalni dužnosnici koji su organizirali okupljanje pozvali su na apolitični skup solidarnosti sa stanovnicima pograničnih mjesta uz Gazu, a riječ je o najvećem skupu u Izraelu od početka izraelske ofenzive na Gazu 8. srpnja.

Wall Street Journal izvijestio je u četvrtak da je Izrael uspio primiti isporuku oružja iz Pentagona u srpnju bez odobrenja Bijele kuće ili State Departmenta.

Administracija predsjednika Baracka Obame, iznenađena dok je pokušavala zaustaviti izraelsku vojnu kampanju u Gazi, otad je pojačala nadzor isporuka Izraelu, po dnevniku koji citira američke i izraelske dužnosnike.

Od pokretanja izraelske ofenzive na Gazu ubijeno je blizu 2000 Palestinaca, od kojih 72 posto civila, pokazuju podaci UN-a. Na izraelskoj strani poginula su 64 vojnika i tri civila.

Izrael tvrdi da je zračnu i kopnenu operaciju pokrenuo kako bi zaustavio raketnu paljbu iz te palestinske enklave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara