Mirovna operacija NATO-a: 18 pripadnika Oružanih snaga ispraćeno na Kosovo

Mirovna operacija NATO-a: 18 pripadnika Oružanih snaga ispraćeno na Kosovo

Ilustracija: MORH

U MIROVNU operaciju NATO-a KFOR (Kosovo Force) na Kosovu, danas je iz vojarne Knez Trpimir iz Divulja ispraćen prvi dio snaga 14. hrvatskog kontingenta, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Kontingent čine 18 pripadnika OS RH, većinom iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s dva višenamjenska helikoptera Mi - 171 Sh, a zapovjednik 14. HRVCON-a u mirovnoj operaciji KFOR je satnik Stjepan Jović.

"Odlazite na Kosovo kao donositelji mira i stabilnosti, a ujedno i predstavljate Republiku Hrvatsku i Oružane snage radeći zajedno sa Saveznicima u provedbi NATO-ve operacije na prostoru Kosova. Želim vam uspješnu i sigurnu provedbu svih zadaća, mirno okružje i sretan povratak u Domovinu", rekao je zapovjednik 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a pukovnik Karol Lučan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije polaska na Kosovo, zapovjednik kontingenta satnik Stjepan Jović istaknuo je kako su svi pripadnici dobro uvježbani i pripremljeni za operaciju KFOR.

"Očekuje nas rad u multinacionalnom okružju, znatan broj pripadnika već je sudjelovao u međunarodnim misijama i raduje nas što ćemo svojim djelovanjem doprinijeti uspješnosti cijele operacije. Znamo naše zadaće, koristimo sva iskustva i naučene lekcije od prethodnika te je u profesionalnom i vojničkom smislu odlazak u misiju KFOR za nas jedan novi izazov", rekao je satnik Jović, zapovjednik novog kontingenta i kapetan posade helikoptera Mi-171 Sh.

Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području kampa Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu je prijevoz snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba, a pod izravnim je zapovijedanjem zapovjednika operacije te se izmjenjuje svaka četiri mjeseca.

Ostali dio snaga 14. kontingenta bit će upućen u područje operacije sljedećih dana, te će se time završiti potpuna rotacija snaga 13. i 14. kontigenta HRVCON u NATO.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara