Mirovni pregovori: Međusobne optužbe Izraelaca i Palestinaca pred Kerryjev dolazak

Foto: Guliver image/Getty images

IZRAELCI i Palestinci međusobno se optužuju za sabotiranje mirovnih napora, pred dolazak američkog državnog tajnika Johna Kerryja kojeg u srijedu očekuju u novom posjetu tijekom kojega bi trebao predložiti okvir mirovnog sporazuma.

Tijekom desetog putovanja u regiju od ožujka, Kerry bi trebao ponovno pokušati pogurnuti pregovore pokrenute u srpnju, nakon tri godine stanke, u ozračju stalnog nepovjerenja dviju strana koje ne dopušta istinski napredak.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas zaprijetio je u utorak da će poduzeti pravne i diplomatske mjere proti "raka" izraelske kolonizacije.

"Već smo rekli da nećemo ostati bez reakcije dok se širi rak naseljavanja, posebno u Istočnom Jeruzalemu", rekao je Abas koji bi Kerryja trebao primiti u petak navečer u Ramali.

"Iskoristit ćemo svoje pravo kao promatrači u UN-u kako bi poduzeli pravne, diplomatske i političke mjere da to zaustavimo", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta djela pokazuju manjak ozbiljnosti na izraelskoj strani u pregovorima i stavljaju u opasnost rješenje s dvije države", kaže Abas.

Ranije je izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio činjenicu da su palestinski zatvorenici, koji su oslobođeni u utorak, kod palestinskih vlasti primljeni kao heroji.

Izrael je oslobodio 26 palestinskih zatvorenika, u skladu s obećanjem koje je dao Netanyahu o oslobađanju 104 zatvorenika u u četiri etape, što je bio jedan od uvjeta za vođenje pregovora. Time je ispunio dio dogovora - radi se o trećoj skupini od četiri koje bi trebale biti puštene na slobodu.

U tom ozračju nepovjerenja Kerry bi trebao, po američkim diplomatskim izvorima i medijima, prvi puta predstaviti okvirni dogovor koji uključuje ključne linije konačnog sporazuma.

Državni tajnik, po američkim izvorima, ne očekuje definitivni dogovor ali želi da se dvije strane dogovore o temeljnim principima, kao što su sigurnost, budućnost Jeruzalema i sudbina izbjeglica.

"Okvir je baza na temelju koje se može ispregovarati konačni mirovni sporazum jer će se okvirom dogovoriti smjernice o tome kako bi finalni sporazum trebao izgledati, a nakon toga može se intenzivno raditi na detaljima", rekao je američki izvor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara