Mislili su da će im bez Gadafija biti bolje: U plamenu glavni spremnici goriva u Tripoliju

Foto:FAH

RAKETE ispaljene s položaja jedne od libijskih milicija pogodila su glavno spremište goriva u blizini zračne luke u Tripoliju te izazvale veliki požar, priopćila je Nacionalna naftna kompanija (NOC) u subotu kada je održano prvo neslužbeno okupljanje novog saziva parlamenta dok zemlja tone u najveću krizu od svrgavanja Moamera Gadafija 2011.

Iznad područja sa spremnicima goriva uzdiže se gust crni dim, a vatrogasci koji su pohitali ugasiti požar morali su povući se zbog borbi, dodao je glasnogovornik NOC-a Mohamed al-Harari.

Novi libijski parlament

Usprkos stanju u zemlji, javlja agencija AFP, novi libijski parlament, sastavljen nakon izbora 25. lipnja, održao je prvu neslužbenu sjednicu u Tobruku, a za ponedjeljak je najavljena inauguralna sjednica. Parlament kreće s radom u trenutku kada zemlja sve više tone u kaos, a dva najveća grada, Tripoli i Bengazi, poprište su žestokih sukoba.

"Odlučili smo inauguralnu sjednicu održati u ponedjeljak, ova današnja je konzultativna", kazao je zastupnik Abu bakar Biira. I dok je politički korpus duboko podijeljen između islamista i nacionalista, Biira poručuje da želi ujediniti zemlju. Većinu od 160 prisutnih zastupnika u Tobruku, od 188 koliko ih ima u parlamentu, čine nacionalisti jer su islamisti bojkotirali zasjedanje, tvrdeći da je protuustavno. U Tobruku je nazočan i šef vlade Abdalah al-Theni.

Kriza traje od odlaska Gadafija

U zadnja dva tjedna u najžešćim sukobima od građanskoga rata koji je 2011. svrgnuo dugogodišnjeg vođu Moamera Gadafija ubijeno je stotinu osoba, a ranjeno je više od 400. Strana diplomatska predstavništva, a među njima i hrvatsko, evakuirali su svoje državljane iz te sjevernoafričke zemlje u kojoj se sukobljavaju suparničke milicije, napose oko kontrole zračne luke u Tripoliju.

Novo nasilje prijeti građanskim ratom u toj naftom bogatoj zemlji koja se nije stabilizirala od rušenja Gadafija jer slaba prijelazna vlast ne uspijeva izgraditi jaku i profesionalnu vojsku i policiju.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara