Mississippi ratificirao ustavni amandman o zabrani ropstva - sa 147 godina zakašnjenja!

Mississippi ratificirao ustavni amandman o zabrani ropstva - sa 147 godina zakašnjenja!

Ilustracija: Arhiva

AMERIČKA savezna država Mississippi službeno je ratificirala 13. amandman Ustava SAD-a, kojim se zabranjuje ropstvo, a koji je u Ustav unesen davne 1865. godine. Tek ovim činom svih je 50 država SAD-a ratificiralo amandman, a Mississippi je to učinio s čak 147 godina zakašnjenja za ostatkom SAD-a!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da je došlo do "greške" uvidjela su dvojica profesora, koje je film "Lincoln" naveo da krenu u istraživanje. Dr. Ranjana Batru zanimala je implementacija 13. amandmana nakon Građanskog rata, a u istraživanje je krenuo s kolegom Kenom Sullivanom. Sullivan, koji je dugogodišnji stanovnik Mississippija, prisjetio se da je 1995. godine Senat ratificirao 13 amandman te je pronašao njegovu kopiju. Nakon potpisivanja od strane Senata, taj je dokument trebao biti poslan u Ured saveznog registra, gdje je trebao biti potpisan kako bi i službeno postao zakon. No, dokument nikada nije stigao u Ured.

Sullivan je kontaktirao aktualnog državnog tajnika Mississippija, Delberta Hosemanna, koji je napokon potpisao svu potrebnu dokumentaciju 30. siječnja. Zakon je stupio na snagu 7. veljače, javlja Guardian.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara