Mjesec dana nakon tragedije EU pokreće pomorsku operaciju protiv krijumčara u Sredozemlju

Mjesec dana nakon tragedije EU pokreće pomorsku operaciju protiv krijumčara u Sredozemlju

Foto: FAH

MJESEC dana nakon strašne nesreće Europska unija u ponedjeljak počinje pomorsku operaciju kako bi "razbila" djelatnost krijumčara koji zlorabe nesreću izbjeglica spremnih na sve ne bi li se preko Sredozemnog mora domogli Europe.

U ovoj dosad neviđenoj operaciji sudjelovat će ratni brodovi i izviđački zrakoplovi europskih vojska u moru ispred obale Libije koja je postala jedna od najvećih tranzitnih točaka za imigrante koji žele u Europu. Ta misija zahtijeva pristanak Ujedinjenih naroda i zapravo će biti operativna tek u lipnju. No o njoj će u ponedjeljak formalno odlučivati 28 ministara vanjskih poslova EU-a nakon sjednice s ministrima obrane.

EU koji optužuju za pasivnost, pa i ravnodušnost, pod pritiskom je dok se nastavljaju tragedije s izbjeglicama u Sredozemnome moru.

Nesreća koja je podigla Europu na noge

Nesreća koja je potresla cijelu Europu i potaknula čelnike na djelovanje dogodila se u noći s 18. na 19. travnja. U njoj je život izgubilo 800 ljudi, među kojima je većina bila zatvorena u potpalublju ribarskog broda koji je potonuo ispred libijske obale.

Čelnici EU-a su na izvanrednoj sjednici 23. travnja zatražili operaciju u kojoj bi "zaplijenili i uništili plovila" krijumčara iz Libije prije nego budu korištena. Usto su odlučili povećati izdvajanja za Triton i Posejdon, dvije operacije nadzora i spašavanja na Sredozemnome moru povjerene Frontexu, agenciji za čuvanje vanjskih granica.

Nevladine organizacije su jednoglasno osudile ovu operaciju koja će, smatraju, samo premjestiti koridore kojima se koriste krijumčari.

Glavni stožer u Rimu

Glavni stožer operacije pod nazivom EU Navfor Med bit će u Rimu a njome bi trebao zapovijedati talijanski admiral Enrico Credendino, rekao je za AFP jedan europski dioplomat.

Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Italija i Španjolska već su obećale dati brodove. Poljska i Slovenija će poslati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

izviđačke zrakoplove ili helikoptere, navode diplmatski izvori.

Nema ni govora o vojnim operacijama na libijskom teritoriju, istaknula je Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku. Cilj operacije je pronaći brodove kojima se koriste krijumčari da na otvoreno more izvuku improvizirana plovila nakrcana stotinama izbjeglica a onda ih prepuste sudbini.

Operacijom ih se također želi spriječiti da uzmu natrag ta plovila.

Traži se rezolucija Vijeća sigurnosti

Nastojeći osigurati "poštovanje međunarodnoga prava", Europljani traže donošenje rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier bio je optimističan u četvrtak rekavši kako očekuje da će dobiti potporu.

Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti, isprva suzdržana, sada se čini voljna poduprijeti tekst u kojemu se neće izričito spominjati uništavanje plovila. No donošenje rezolucije se ne očekuje prije kraja tjedna.

Pojačan nadzor obale i krijumčarskih mreža te zaustavljanje brodova u međunarodnim vodama koji ne plove ni pod čijom zastavom mogu zapravo početi i bez međunarodne pravne baze.

No još treba riješiti više zamršenih problema, napose pitanje izbora zemlje prihvata imigranata spašenih u operaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara