Mlada Sudanka osuđena na smrt zbog prelaska na kršćanstvo, Cameron traži pomilovanje

Mlada Sudanka osuđena na smrt zbog prelaska na kršćanstvo, Cameron traži pomilovanje

Foto: Guliver image/Getty images

BRITANSKI premijer David Cameron u subotu je od sudanskih vlasti zatražio poništenje presude kojom je na smrt vješanjem zbog apostazije, promjene vjere, osuđena mlada žena koja je u utorak u zatvoru rodila djevojčicu, nazvavši tu kaznu "barbarskom".

Cameron je rekao kako je "apsolutno zgrožen" presudom protiv 27-godišnje kršćanke Meriam Jahije Ibrahim Išag.

"Način na koji se odnose prema njoj je barbarski, neprihvatljiv u našem modernom svijetu", kazao je predsjednik britanske vlade, podsjetivši da je "vjerska sloboda apsolutno i temeljno ljudsko pravo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam sudansku vladu da poništi presudu i odmah osigura odgovarajuću medicinsku skrb za nju i njezinu djecu", navodi Cameron u pisanoj izjavi, naglašavajući kako će "Velika Britanija nastaviti pritisak na sudansku vladu kako bi poduzela ono što je potrebno".

Britanska je vlada 19. svibnja zbog te osude na razgovor pozvala sudanskog otpravnika poslova u Londonu.

Meriam Jahija Ibrahim Išag, udana za kršćanina iz Južnoga Sudana zbog kojeg je prešla na njegovu vjeru, osuđena je 15. svibnja na smrt vješanjem nakon što je odbila odreći se svoje kršćanske vjere i vratiti na islam. Meriamin je otac musliman, a ona je osuđena u skladu s islamskim zakonom koji je u Sudanu na snazi od 1983. godine. Promjena vjere u toj je zemlji zabranjena i ukoliko se pravilo prekrši, počinitelju prijeti smrtna kazna. Prije presude muslimanski ju je vjerski vođa uzalud nastojao uvjeriti da se vrati na islam, no ona je sucu mirno odgovorila: "Kršćanka sam i nikad se nisam preobratila".

Mlada je žena, koja ima i 20-mjesečnog sinčića, tom prilikom osuđena i na 100 udaraca bičem zbog "preljuba". Po sudanskoj interpretaciji islamskog zakona, muslimanka se ne smije udati za nemuslimana te se takav brak smatra "preljubom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara