Mladi Amerikanac pokušao pobjeći u Siriju kako bi se pridružio teroristima i sudjelovao u džihadu

Foto: Facebook

AMERIKANAC iz Kalifornije, 20-godišnji Nicholas Teausant, uhićen je u ponedjeljak ujutro u blizini kanadske granice u u mjestu Blaine pod optužbom za terorizam, prenosi CNN.

Amerikanac je optužen da je pokušao pružiti materijalnu potporu stranoj terorističkoj organizaciji. Na kanadskog granici našao se jer je htio otputovati u Siriji te se pridružiti ogranku al-Qaide, Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL).

"Želim ostati u Siriji i završiti u vijestima svih svjetskih medija. Želim vidjeti svoje lice na potjernici FBI-a jer to će značiti da postupam ispravno", izjavio je pomahnitali mladić.

Teausant si je na svojoj Facebook stranici nadjenuo i arapsko ime, Ased abdur-Raheem.Prema kaznenoj prijavi koju je podnio FBI, 20-godišnjak je student na sveučilištu u Stocktonu u Kaliforniji, a član je i američke nacionalne garde  iako je u tijeku proces otpuštanja jer ne zadovoljava minimalne kvalifikacije.

Koristio je Instagram i ostale društvene mreže kako bi se povezao s islamskih ekstremistima te je izrazio svoju želje da sudjeluje u džihadu i "američkom padu"

Jednom prilikom Teausant je detaljno opisao svoje ideje kako raznijeti nekoliko javnih mjesta u SAD-u, uključujući i vrtić u koji ide njegova kćer, nazivajući to mjesto "cionističkom reformatorskom crkvom".

Mladić je šest mjeseci komunicirao s ekstremistima, ali i prikrivenim FBI agentima.

Ukoliko bude osuđen, mogao bi dobiti 15 godina zatvora i 250 tisuća dolara globe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara