Mladi HDZ-ovci napali mlade SDP-ovce: Titoistički i zapadni antifašizam nisu isti

Mladi HDZ-ovci napali mlade SDP-ovce: Titoistički i zapadni antifašizam nisu isti

Foto: Deseti korpus

MLADEŽ HDZ-a Zagreba je, u povodu inicijative Foruma mladih SDP-a da se kao Dan grada ponovno počne slaviti 8. svibnja u spomen oslobođenja Zagreba 1945., priopćio kako postoji razlika između zapadnog i titoističkog antifašizma, a neprihvatljiva im je izjava da Dan grada 31. svibnja nema važnost za Zagreb.

"Mladež Hrvatske demokratske zajednice Grada Zagreba osuđuje sve totalitarne režime te naglašava kako je antifašizam vrijedna i neosporiva civilizacijska tekovina. Međutim, ističemo da je potrebno napraviti jasnu distinkciju između zapadnog antifašizma koji se borio za uspostavu mira, demokracije, višestranačja, poštivanja ljudskih prava i sloboda, te s druge strane titoističkog antifašizma koji je jedan totalitarni režim zamijenio drugim totalitarnim režimom, komunizmom.

Podsjećamo kako Domovinski rat i borba za hrvatsku neovisnost predstavljaju konstitutivnu vrijednost u novijoj hrvatskoj povijesti budući da su se hrvatski branitelji istovremeno borili protiv velikosrpske agresije i tzv. Jugoslavenske narodne armije, odnosno jugoslavenskog komunizma, navodi se u priopćenju.

Izjavu predsjednika Foruma mladih SDP-a ''kako se Dan grada slavi na datum 31. svibnja, koji nema nikakvu vrijednost ni važnost za Zagreb'', smatramo neprihvatljivom, ističe Mladež HDZ-a. Podsjeća kako je 1991. kardinal Franjo Kuharić proglasio Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom Grada Zagreba na osnovi višestoljetne tradicije (od 1731. godine) štovanja njezina lika u kapelici Kamenitih vrata. Zagreb je, kao grad tradicije i kulture, upravo dan svoje zaštitnice, 1999. proglasio i Danom grada", ističe se u priopćenju.

Zagrebačka Mladež HDZ-a pozvala je Forum mladih SDP-a da pozornost usmjere na teme koje će mladima osigurati egzistenciju i zaustaviti njihovo iseljavanje. "Povijest neka nam bude učiteljica života, a ne tema prijepora i razlog za potenciranje ideoloških razlika", priopćeno je u subotu iz zagrebačke Mladeži HDZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara