Mladi antifašisti očistit će Zagreb od fašističkih grafita

Mladi antifašisti očistit će Zagreb od fašističkih grafita

Foto: Mario Pušić / Cropix (Ilustracija)

GRAĐANI Zagreba sutra će na Borongaju uklanjati grafite fašističkog i rasističkog sadržaja. Akciju uklanjanja uvredljivih grafita organizirali su Mladi antifašisti Zagreba.

Akcija je zakazana za dan nakon Dana antifašističke borbe zbog podrške nepravedno uhićenim radnicima Jadrankamena, koji su danas davali izjave na sudu boreći se za svoje pravo na rad. Ova uhićenja su, poručuju mladi antifašisti, još jedan od načina kojima vlast pokazuje svoju fašističku stranu.

Akcija uklanjanja fašističkih grafita sa zagrebačkih ulica, poručuju mladi antifašisti, upriličena je kako bi odali počast svima onima koji su goloruki ustali protiv zla da bi obranili svoju slobodu i zemlju.

"Zbog zahvalnosti prema njima koji su krvarili da bi danas živjeli slobodno ali i zbog notorne činjenice da se povijest ponavlja, njihova žrtva ne smije biti zaboravljena", stoji u priopćenju Mladih antifašista Zagreba.

Što rade gradske vlasti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako današnje društvo, u trenutnoj ekonomskoj i moralnoj krizi, ima važnijih prioriteta od rasprava o povijesnim činjenicama, ipak držimo neophodnim ukazati na neskrivenu toleranciju današnjih vlasti prema fašističkim ispadima u koje nesumnjivo spada i nemali broj grafita na ulicama glavnog grada Republike Hrvatske", dodaje se u priopćenju.

Mladi antifašisti podsjećaju i da bi uklanjanje fašističkih grafita trebao biti posao gradskih vlasti. "Na što se zapravo troše sredstva građana?", pitaju se, te dodaju kako se ne može govoriti o tromosti ili neorganiziranosti.

"Njihova učinkovitost vidljiva je u žustrosti s kojom se uklanjaju ostali nepoželjni murali, kao što je bio slučaj brisanja natpisa 'Free Tibet' s krova Medike prilikom svibanjskog posjeta kineskog državnog izaslanstva, kao i cijeli niz grafita inspiriranih tzv. Facebook prosvjedima protiv državne vlasti početkom 2011. godine", poručuju Mladi antifašisti Zagreba.

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Kao primjer neracionalnog razbacivanja novcem u doba krize, naveli su i projekt izgradnje "Bandićevih" fontana ispred NSB-a. "U čemu je problem? Zašto je javni prostor kontinuirano ugrožen zbog pasivnosti i korumpiranosti odgovornih tijela?", pitaju se Mladi antifašisti, te podsjećaju da je na Trgu bana Jelačića nedavno pokušano organiziranje neonacističkog mimohoda.

"Stoga, suočeni s nebrigom i nekompetentnošću političke elite i javnih službi prisiljeni smo samoorganizirati se uvažavajući vrijednosti antifašizma, solidarnosti i direktne demokracije. U toj namjeri, nastavljamo i dalje, pozorni i spremni za buduće djelovanje. Svim građankama i građanima Nepokorenog grada i Republike Hrvatske čestitamo Dan antifašističke borbe: Smrt fašizmu, sloboda narodu!", zaključuje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara