Mogući ogromni gubici: Virtualne valute su "divlji zapad"

Ilustracija: Bitcoin.org

VIRTUALNE valute poput Bitcoina su "divlji zapad" financijskih proizvoda zbog rizika od velike promjene tečaja, objavio je američki Ured za zaštitu potrošača na financijskim tržištima.

"Iza virtualnih valuta ne stoje vlade niti središnje banke, i u ovom trenutku potrošači ulaze na 'divlji zapad' uključujući se na ovo tržište“, navodi se u priopćenju Ureda.

U poruci potrošačima Ured upozorava da je bitcoin u samo jednom danu pao 80% u odnosu na američki dolar, zbog čega su ulagači pretrpjeli ogromne gubitke.

Osim toga, upozoravaju da se radi o internetskim virtualnim valutama koje su meta hakera, a u slučaju krađe, zaštita je slaba ili nikakva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitcoin, najpoznatija virtualna valuta pojavila se 2009. godine. U središe pozornosti regulatora bitcoin je došao nakon bankrota jedne od najvećih platformi za trgovanje – MtGox koja je završila u stečaju uz gubitak za klijente od 650 milijuna dolara.

Za razliku od klasičnog novca, bitcoin je kompjutorski generiran i nije pod nadzorom vlada ili središnjih banaka.

I Europska bankarska agencija, ranije ove godine, upozorila je na rizike pri korištenju virtualne valute, odnosno volatilnost, mogućnost hakiranja digitalnih novčanika te nedostatnu pravnu zaštitu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara