Montreal: Tisuće (polu)golih studenata prosvjedovalo protiv visokih školarina i Formule 1

Montreal: Tisuće (polu)golih studenata prosvjedovalo protiv visokih školarina i Formule 1

Foto: AFP

OBOŽAVATELJI Formule 1 koji su jučer u Montrealu namjeravali bezbrižno uživati u domjenku priređenom ususret utrci koja će se održati ovog vikenda, dobili su puno više negoli su očekivali.

Naime, direktno ispred njihovih očiju došlo je do sukoba interventne policije i tisuća golih i polugolih studenata koji su izašli na ulice Montreala kako bi prosvjedovali protiv najavljenog rasta cijena školarina. Kako su studenti objasnili novinarima, namjera im je boriti se protiv nepravednog sustava obrazovanja, ali i osramotiti organizatore utrke Formule 1 - sinonima za bogatstvo, luksuz i obilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
A čemu golotinja? Iz više razloga. Kao prvo, htjeli su vladi pokazati da su transparentni u svojim zahtjevima za zamrzavanjem cijena školarina. Osim toga, željeli su na taj način privući dodatnu pažnju medija i policiju nagnati da s njima ne postupa surovo. Nažalost, prva dva razloga naišla su na plodno tlo, ali ne i treći.

Policija je svejedno protiv studenata koristila suzavac i pendreke, a na kraju je i uhitila 39 osoba. Međutim, policijske sirene, helikopteri koji su nadlijetali gomilu i pendrečenje nisu bili dovoljni da se rasprši masa studenata. Za to se na koncu pobrinula jaka kiša, zbog koje su se polugoli studenti morali razići i povući na neko toplije mjesto. Policijski glasnogovornik kazao je kako je većina studenata uhićena jer je "policija imala opravdanu sumnju da se spremaju počiniti zločin i ošteti javnu imovinu".Protesti kanadskih studenata traju još od veljače, a otad je nekoliko stotina njih uhićeno zbog sudjelovanja u sporadičnim sukobima s policijom. Premijer Quebeca Jean Charest nije se previše zabrinuo zbog studentskih zahtjeva, ali jest zbog ugrožavanja Grand Prixa. "Kada napadnete Grand Prix, nije samo vlada Quebeca ta koja je napadnuta, već svi stanovnici Quebeca", kazao je Charest. Ostali se očito ne slažu, što pokazuje činjenica da mu je popularnost značajno opala u zadnjih par mjeseci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara