Morales nakon incidenta s letom: Ne bojim se zatvoriti američku ambasadu u Boliviji!

Morales nakon incidenta s letom: Ne bojim se zatvoriti američku ambasadu u Boliviji!

Foto: Guliver Image/Getty Images

BOLIVIJSKI predsjednik Evo Morales zaprijetio je da će zatvoriti američku ambasadu na teritoriju svoje zemlje nakon što je njegovom avionu zabranjen let iznad više europskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegov je avion u utorak morao sletjeti u Austriji nakon što mu je više europskih zemalja odbilo slobodan prolaz svojim zračnim prostorom sumnjajući da prevozi američkog zviždača Edwarda Snowdena iz Rusije. Morales je optužio SAD za pritisak na europske zemlje, javlja BBC. Morales je u Rusiji rekao da bi mogao razmotriti Snowdenov zahtjev za azilom u njegovoj zemlji.

"Ne bojim se zatvoriti američku ambasadu", prenio je njegove riječi AFP. "Imamo dostojanstvo i suverenitet. Bez SAD-a smo politički i demokratski bolji", rekao je.

U četvrtak je s predsjednicima Argentine, Urugvaja, Ekvadora, Venezuele i Surinama na sastanku razgovarao o diplomatskom incidentu. Osudili su ponašanje europskih zemalja, a argentinska predsjednica Christina Fernandez pozvala je "one koji su mirno, ali ozbiljno prekršili zakon da preuzmu odgovornost za svoje pogreške". Francuska se ispričala s objašnjenjem da je zabranila let zbog "kontradiktornih informacija".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara