"Moramo otvoriti legalne puteve kako bismo izbjeglicama omogućili da dođu u EU"

"Moramo otvoriti legalne puteve kako bismo izbjeglicama omogućili da dođu u EU"

Foto: Hina

EUROPLJANI su u utorak u Milanu raspravljali kako će pomoći Italiji koja se u Sredozemnome moru bori s priljevom imigranata i izbjeglica koji iz Libije dolaze u improviziranim plovilima, ali njihovo odbijanje da izmijene pravila odobravanja azila ide na ruku krijumčarima i ne rješava nijedan problem, požalila se Europska komisija.

"Moramo otvoriti legalne puteve kako bismo izbjeglicama omogućili da dođu u EU, u protivnom će se okrenuti mrežama za ilegalno useljavanje", upozorila je Cecilia Malmstroem, povjerenica za unutarnja pitanja, sudjelujući na sjednici ministara unutarnjih poslova.

"Izbjeglice zasad mogu ući u Europsku uniju na sasvim mala vrata, a to je naseljavanje u treće zemlje. Ne postoji ništa drugo", istaknula je.

"Zemlje koje graniče sa Sirijom primile su tri milijuna izbjeglica, a manje od 100.000 ih se naselilo u 28 zemalja EU-a. To nije velik broj", ocijenila je Malmstroem.

Povjerenica je predložila da se uvedu humanitarne vize ili da zahtjeve za azil rješavaju konzulati zemalja članica na području prihvata izbjeglica, primjerice u Libanonu ili u Turskoj. "No ti prijedlozi nisu baš najbolje dočekani", požalila se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pravila odobravanja azila veoma su stroga u EU-u. Zahtjev obrađuje zemlja ulaska, a uzimanje otisaka nakon dolaska treba spriječiti podnošenje zahtjeva u drugoj zemlji.

"Ne možemo sve primiti"

Velik broj izbjeglica prisiljen je koristiti se uslugama krijumčarskih mreža kako bi zaobišli ta pravila i domogli se europske zemlje po svom izboru.

Zemlje ulaska, poput Italije, sučeljene s masovnim priljevom, imaju dojam da su ih europski partneri napustili. Zemlje na sjeveru tvrde da i same imaju svoj dio imigranata i optužuju zemlje ulaska da ne kontroliraju svoje granice.

"Kada pogledamo broj onih koji dolaze u Italiju i onih koji ondje ostaju, vidimo veliku razliku. O tome moramo razgovarati", rekao je njemački ministar Thomas de Maiziere.

"Ne možemo sve primiti. Mnogi izbjeglice žele poći u neku drugu zemlju iz one u koju su prvo ušli", uzvratio je talijanski ministar Angelino Alfano, predsjedatelj sjednice.

Svi su odali priznanje "sjajnom poslu" koji je obavila talijanska ratna mornarica u operaciji Mare Nostrum početoj u listopadu prošle godine, nakon dvaju brodoloma u kojima je blizu Lampeduse i Malte smrtno stradalo više od 400 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara