Moskva: Rakete koje su srušile ukrajinske zrakoplove nisu ispaljene s ruskog teritorija

Moskva: Rakete koje su srušile ukrajinske zrakoplove nisu ispaljene s ruskog teritorija

Screenshot: Lifenews.ru

RUSKI ministar obrane u četvrtak je opovrgao izjavu ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu da je moguće da su projektili koji su srušili dva ukrajinska borbena zrakoplova ispaljeni s ruskog teritorija.

"U pokušaju da se obmani javnost, preusmjeri pozornost s katastrofe malezijskog Boeinga 777, maštarije vlasti u Kijevu zaslužuju da ih se uvrsti u Crvenu knjigu vojnih aforizama", rekao je izvor koji je želio ostati anoniman.

Ukrajina je u srijedu izjavila da su njezina dva lovca, srušena u srijedu na pobunjeničkom području, pogodile rakete ispaljene s ruskog teritorija.

"Naša dva zrakoplova srušena su na visini od 5.200 metara. Po prvim informacijama, rakete su ispaljene s ruskog teritorija", priopćilo je ukrajinsko Vijeće za nacionalnu sigurnost i za obranu.

Ta dva lovca Suhoj Su-25 srušena su u zoni desetak kilometara udaljenoj od mjesta pada malezijskog zrakoplova s 298 putnika koji je u četvrtak oboren raketom.

Ukrajinske snage pritišću separatiste

Podatak o visini na kojoj su letjela dva zrakoplova važan je budući da su pobunjenici u više navrata tvrdili da ne posjeduju rakete zemlja-zrak dometa većeg od 2500 do 3000 metara.

Zrakoplovi tipa Suhoj Su-25 srušeni su nedaleko od Savur Mogila u području Šahtarski, na mjestu brežuljka sa spomenikom podignutim u znak sjećanja na sovjetsku vojsku koja je iz zasjeda napadala nacističke postrojbe tijekom Drugog svjetskog rata, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Oleksij Dmitračkivskij, koji nije znao reći kakva je sudbina pilota srušenih zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U međuvremenu, južno i sjeverozapadno od Donjecka, kojeg drže pobunjenici, tijekom noći je odjekivala topnička vatra, a kako jedinice vladinih snaga sve više pritišću separatiste i zbijaju ih prema središtu grada, dio grada znan kao Petrovski ostao je bez električne struje.

Snage odane Kijevu stegnule su obruč oko Donjecka i Luhanska zauzimanjem okolnih sela i predgrađa. Prema priopćenju ukrajinske vojske, vladine trupe ulaze u mjesta Horlivka i Ilovaisk u blizini Donjecka.

Mongherini: Italija traži jače sankcije protiv Rusije i separatista

 Italija. koja do kraja godine predsjeda Europskom unijom, odlučan je zagovornik uvođenja novih sankcija protiv Rusije i proruskih separatista u Ukrajini, izjavila je u četvrtak u Sarajevu talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mongherini.

Mongherini, koja je u službenom posjetu Bosni i Hercegovini, novinarima je kazala da talijanska vlada ne samo da podupire tzv. treći paket sankcija koji podrazumijeva uvrštavanje dodatnih osoba i tvrtki iz Rusije i separatističkih dijelova Ukrajine na popis onih kojima je zabranjeno putovanje u Europsku uniju i kojima se zamrzava imovina nego i uvođenje novih i još oštrijih mjera.

"Italija inzistira da se sankcije prošire", kazala je Mongherini.

Pojasnila je kako je takvo opredjeljenje vlade u Rimu rezultat činjenice da su s Rusijom i proruskim separatistima u Ukrajini dosad uz velike diplomatske napore sklapani različiti sporazumi koji na terenu nikad nisu provedeni.

Zbog toga je nakon obaranja malezijskog putničkog zrakoplova i uslijedio jednoglasni dogovor država članica EU o uvođenju trećeg paketa sankcija.

Mongherini je istaknula kako su se članice EU jasno opredijelile za "maksimalni politički pritisak" koji bi Rusiju i proruske separatiste natjerao da omoguće istragu o okolnostima pod kojima je srušen malezijski putnički zrakoplov.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara