Moskva pomoću Irana i Sirije želi pokazati da je još utjecajna na Bliskome istoku

Moskva pomoću Irana i Sirije želi pokazati da je još utjecajna na Bliskome istoku

Foto: Guliver image/Getty images

RUSIJA je u ponedjeljak ugostila sirijsko i iransko izaslanstvo na odvojenim pregovorima radi organiziranja sirijske mirovne konferencije, a Moskva drži da Teheran na toj konferenciji mora odigrati važnu ulogu.

Predsjednik Vladimir Putin koji se i osobno angažirao u vezi sa sirijskim pitanjem, pozvao je iranskoga predsjednika na razgovor o tom sukobu i o nastojanju da se završi iranski spor sa Zapadom oko iranskoga nuklearnog programa.

Moskva želi pokazati da je još utjecajna na Bliskome istoku, a ohrabrio ju je i uspjeh u postizanju dogovora o uništavanju sirijskoga kemijskog oružja. Washington strahuje od puštanja službenog Teherana da sudjeluje u mirovnoj konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iran smatramo važnim partnerom u svim bliskoistočnim pitanjima", prenijela je agencija Interfax riječi zamjenika ruskoga ministra vanjskih poslova Mihaila Bogdanova na početku razgovora sa zamjenikom iranskoga ministra Hoseinom Amirom-Amdolahianom.

Taj sastanak "dat će nam priliku da zajedno promatramo kako se razvijaju događaji u Siriji i oko nje", rekao je Bogdanov.

I ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i sirijski oporbeni izvori potvrdili su kako je Bogdanov nedavno u Istanbulu razgovarao s čelnicima sirijske oporbene Nacionalne koalicije, što promatrači smatraju još jednim znakom ruske diplomatske ofenzive.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara