Moskva traži objektivnu istragu UN-a o požaru u Odesi

Foto: Wikipedia

MOSKVA je u UN-u zatražila istragu o požaru zgrade u Odesi u kojoj su početkom svibnja poginuli deseci ljudi, rekao je u srijedu ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin.

Obraćajući se novinarima nakon sjednice Vijeća sigurnosti o stanju ljudskih prava u Ukrajini, spomenuo je pismo ruskog ministarstva vanjskih poslova koje je u utorak poslano glavnom tajniku Ban Ki-moonu u kojemu se potonjeg "moli da provede objektivnu istragu" o događajima u Odesi.

Takva istraga je to potrebnija, istaknuo je, što su pritom "upotrijebljene kemikalije". Nije ništa rekao o njima. Podsjetivši na suradnju UN-a i OPCW-a (Organizacija za zabranu kemijskog oružja), ocijenio je "logičnim da glavni tajnik preuzme inicijativu i osigura provođenje formalne istrage".

Četrdesetak osoba, uglavnom proruski orijentiranih stanovnika, poginulo je početkom svibnja u službenoj zgradi u Odesi, luci na jugu Ukrajine, u kojoj je buknuo požar pošto su se sklonili onamo nakon sukoba s Ukrajincima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čurkin je ponovo kritizirao izvješće zamjenika UN-ova glavnog tajnika za ljudska prava Ivana Šimonovića o stanju u Ukrajini koje je vijeće proučilo ocijenivši ga "dalekim od istine".

Odgovarajući na pitanje o izborima 25. svibnja, rekao je da ih je "teško smatrati korektnima u okolnostima bombardiranja i vojne operacije" koju Kijev vodi protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine. "Vidjet ćemo što će se dogoditi 25. svibnja i onda ćemo zauzeti stajalište", ipak je dodao.

Šimonović je pak naglasio da "ozračje svakako ne ide na ruku" izborima na istoku Ukrajine, podsjetivši da su članovi izbornog povjerenstva bili žrtve "otmica i zastrašivanja". "To je negativno djelovalo na mogućnost organiziranja izbora na istoku", kazao je.

Što se tiče požara u Odesi, podsjetio je da je pokrenuto barem pet istraga, na državnoj i na međunarodnoj razini, pa tako i ona Vijeća Europe.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara