Može li Hanžeković istovremeno zastupati i Bandića i Grad Zagreb?

Može li Hanžeković istovremeno zastupati i Bandića i Grad Zagreb?

Foto: FAH

MARIJAN HANŽEKOVIĆ ne može istovremeno s jedne strane zastupati Milana Bandića, a s druge strane Grad Zagreb i Zagrebački holding, kažu za Index sugovornici iz odvjetničkih krugova, koji su željeli ostati anonimni. Pitanje je, naime, nalazi li se Hanžeković u sukobu interesa zato što njegov ured istovremeno zastupa i gradske institucije i Bandića kojeg organi kaznenog progona terete da je oštetio Grad Zagreb?

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) i u ovom je slučaju na Hanžekovićevoj strani. Poručuju kako smatraju da Hanžeković nije u sukobu interesa, i to zbog toga što Bandić prema odluci Županijskog suda u Zagrebu ne smije obavljati funkciju gradonačelnika, već tu funkciju umjesto njega obavlja Sandra Švaljek.

"Kodeks odvjetničke etike, pozivajući se na odredbu čl. 9. Zakona o odvjetništvu, propisuje da je odvjetnik dužan uskratiti pružanje pravne pomoći, ako je on ili koji drugi odvjetnik koji je radio ili radi u istom uredu, u istoj stvari ili stvari koja je s njome pravno povezana, zastupao protivnu stranku ili obje stranke, dao im pravni savjet ili od njih primio uputu. Ta odredba se odnosi i na odvjetničke vježbenike ili na suce, državne odvjetnike ili službene osobe u upravnom ili drugom postupku koji su postali odvjetnici. Marijan Hanžeković, kao branitelj Milana Bandića, zastupajući grad Zagreb ili neku tvrtku u sastavu Zagrebačkog holdinga ne radi u istoj stvari ili stvari koja je povezana s obranom Milana Bandića u odnosu na zastupanje grada Zagreba. U kaznenim predmetima Kodeksom je propisano da je odvjetnik dužan preuzeti obranu okrivljenika bez obzira na osobu okrivljenika i narav djela, da odvjetnik ne smije odbiti pružanje pravne pomoći u kaznenom predmetu zbog toga što bi uspješna obrana bila teška, zbog težine kaznenog dijela ili zbog javnog mnijenja", stoji u odgovoru na pismeni upit kojeg smo dobili iz HOK-a.

HOK napominje da kodeks također propisuje kako odvjetnik ne može informacije koje je od klijenta saznao u povjerenju iskoristiti na štetu klijenta. U ovom slučaju, smatra HOK, nema opasnosti da će se tako nešto desiti jer "Milan Bandić je samo formalni gradonačelnik grada Zagreba".

"Marijan Hanžeković ne smije uskratiti pružanje pravne pomoći-obrane Milanu Bandiću zbog težine djela, eventualnih nepobitnih dokaza o počinjenju kaznenog djela, a pogotovo ne zbog javnog mnijenja. Marijan Hanžeković kao branitelj Milana Bandića sve ono što je eventualno saznao u zastupanju grada Zagreba mora čuvati kao odvjetničku tajnu i ne smije iskoristiti ili uporabiti ta saznanja na štetu grada Zagreba. Također ta saznanja Marijan Hanžeković ne smije iskoristiti ni na štetu Milana Bandića. Marijan Hanžeković, kao zastupnik neke od tvrtki članica Zagrebačkog holdinga d.o.o. također nije u sukobu interesa, jer su te tvrtke samostalne pravne osobe sa svojom upravom i odvjetnici koji zastupaju te tvrtke štite njihove pravne interese", tvrdi HOK, te napominju kako se radi samo o njihovom mišljenju, dok o eventualnoj stegovnoj odgovornosti odlučuju, kako kažu, neovisna disciplinska tijela HOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šutnja Sandre Švaljek

Sandri Švaljek, Bandićevoj zamjenici na gradonačelničkom mjestu, Index je poslao upit u kojem smo upitali hoće li razvrgnuti Hanžekovićeve ugovore s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom. Iako je prošlo zakonom propisanih 14 dana, što je rok u kojem institucije moraju odgovarati na novinarske upite, tražene odgovore nismo dobili.

Podsjećamo, Index je ranije objavio da ured Marijana Hanžekovića zastupa Holdingove podružnice Čistoća i GSKG. Krajem studenog prošle godine, Hanžekovićev ured je samo za ove dvije Holdingove podružnice odrađivao oko 32 tisuće ovršnih predmeta, iz čega proizlazi da Hanžeković od Holdinga može zaraditi 20-ak milijuna kuna godišnje.

Ugovore s Hanžekovićem Grad proglasio poslovnom tajnom

Iz Grada Zagreba potvrđeno nam je da Hanžekovićev ured i njih zastupa, ali nisu nam željeli otkriti o kakvim se troškovima radi. Objasnili su da je u pitanju "poslovna tajna". Od Grada Zagreba uspjeli smo doznati tek da su u 2013. i 2014. na odvjetničke udruge potrošili oko 17 milijuna kuna, te da je Hanžekovićev ured bio među odvjetničkim uredima koje su angažirali.

Vrata Zagrebačkog holdinga, zlatne koke za odvjetnike koji se bave ovrhama, Hanžekoviću su širom otvorena nakon zadnjih lokalnih izbora, kada je Bandić na mjesto direktora Holdinga vratio Slobodana Ljubičića, suoptuženika u aferi Agram. Suradnju s Hanžekovićem uspješno je nastavila i Ljubičićeva v.d. zamjenica na mjestu šefice uprave Holdinga Daniela Franjić, inače nevjenčana supruga Slavka Kojića, gradskog pročelnika za financije i Bandićevog čovjeka od povjerenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara