Mrsić: Dodaci, božićnice i regres koštaju više od milijardu kuna, tih novaca jednostavno nema

Mrsić: Dodaci, božićnice i regres koštaju više od milijardu kuna, tih novaca jednostavno nema

Foto: Hina

IAKO je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić u petak optužio Vladu da je produživanjem uskrate dodataka, božićnica i regresa državnim i javnim službenicima počinila "kontinuirano pravno nasilje nad 300.000 građana", ministar rada Mirando Mrsić kaže da je potez dogovoren s dijelom sindikata i da država mora prema svima biti jednaka.

Mrsić je za HRT izjavio da novca "jednostavno nema".

> Vlada javnim službama ukida dodatke za staž, božićnice i regrese za godišnji odmor

"Mi nemamo sredstava da bismo mogli isplatiti i božićnice, regres i davanja za 4, 8 i 10 posto minulog rada. Ukupno je to na razini države više od milijardu kuna. Tih sredstava nema", rekao je ministar.

 "Ovim zakonom o uskrati omogućavamo da svi imaju jednaka prava i da se jednako odriču u državi kad je potrebno stabilizirati proračun, posebno rashodovnu stranu", ustvrdio je.

Početak financiranja ESF-a u Hrvatskoj

Ministar Mrsić danas je u Opatiji otvorio seminar "Otvorena vrata Europskog socijalnog fonda“, kazavši da je Hrvatska među prvim zemljama kojima je odobren operativni program.

Potvrda tome su i prva sredstva koja su stigla 31. prosinca u visini od 15 milijuna eura, a to je početak financiranja Europskog socijalnog fonda (ESF) u Hrvatskoj, kazao je.

On nam omogućuje da dobijemo bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 14 milijardi kuna, ali moramo imati kvalitetne programe da bi ih dobili, naveo je Mrsić. Taj fond omougućuje da građani bolje žive, da više zapošljavamo, osiguramo bolje socijalne mreže, poboljšamo obrazovanje te podignemo kvalitetu turizma i zdravstva, dodao je.

Mrsić tvrdi da će jedan od osnovnih kriterija pri ocjenjivanju projekata biti dodana vrijednost, odnosno što projekt donosi Hrvatskoj na području obrazovanja, zapošljavanja, socijalne sigurnosti, javne uprave.

Najveći naglasak je na zapošljavanju, a za to je namijenjeno 550 milijuna eura. Mnogo novca će se utrošiti na reformu strukovnog obrazovanja i jačanje školovanja uz praksu, kazao je.

"Nenadoknadivi gubitak"

Govoreći o odlasku nezaposlenih, posebno mladih obrazovanih iz Hrvatske, kako bi radili u inozemstvo, Mrsić je ustvrdio da je svaki mladi čovjek koji otiđe iz Hrvatske nenadoknadivi gubitak, ali da su brojke u javnosti pretjerane.

Službeni podatak je da je 12.000 ljudi iz Hrvatske otišlo, a 8.000 u nju ušlo. Sa Zavoda za zapošljavanje je izvan Hrvatske otišlo oko 3000 ljudi, rekao je.

Mrsić je također kazao da će se iz Hrvatske odlaziti i dalje, ali i dolaziti u nju jer će se otvarati nova radna mjesta.

Definirani financijski okvir fonda je 1,85 milijardi eura, zajedno sa sredstvima koja će se osigurati iz proračuna Republike Hrvatske, a ta sredstva trebamo ostvariti u 100-postotnom iznosu, dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara