Mrsić: Državnom zavodu za statistiku fali 60 tisuća zaposlenih

Mrsić: Državnom zavodu za statistiku fali 60 tisuća zaposlenih

Foto: Hina

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je u ponedjeljak u Čakovcu komentirajući pad zaposlenosti ispod 1,3 milijuna da je jedini relevantan podatak o odnosu umirovljenika i zaposlenih onaj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) po kojemu je 60 tisuća zaposlenih više, a ne podatak Državnog zavoda za statistiku (DZS) pa će od njega tražiti objašnjenje kako tih 60 tisuća nema u njegovim podacima.

Otkud ta razlika - ne zna, ali će se uskoro, istaknuo je Mrsić, organizirati sastanak s predstavnicima Državnog zavoda za statistiku na kojem će tražiti objašnjenje kako to da 60 tisuća ljudi koji rade nema u njihovim podacima.

Novi projekt smanjio nezaposlenost mladih za 10 posto

Ministar rada i mirovinskog sustava izjavio je tijekom današnjeg posjeta Međimurskoj županiji kako je projekt "Garancija za mlade" u Hrvatskoj smanjio nezaposlenost mladih za 10 posto.

Naime, u prosincu 2012. Vijeće Europske unije prihvatilo je paket mjera za zapošljavanje mladih radi njihova lakšeg prijelaza iz školskog sustava na posao.

Prije provođenja projekta nezaposlenost osoba od 15 do 25 godina bila je u Hrvatskoj više od 50 posto, a sada je pala na 41 posto, rekao je Mrsić.

Projekt "Garancija za mlade" odnosi se na sve osobe mlađe od 30 godina kojima se nakon prijave na Zavod za zapošljavanje jamači da će u četiri mjeseca dobiti ponudu za posao, naukovanje, vježbeništvo, pripravništvo ili ponudu za dodatnu izobrazbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz to, istaknuo je Mrsić, izmjenama Zakona o doprinosima svaki poslodavac koji zaposli mladu osobu na neodređeno vrijeme sljedećih pet godina oslobođen je dijela doprinosa na plaću, to jest plaća 17,2 posto manje.

Dao je primjer neto plaće od 5000 kuna za koju poslodavac plaća oko 1800 kuna manje doprinosa. Time se, osim poslodavcima, pomaže i mladim ljudima jer ugovorom ne neodređeno mogu zasnovati obitelj, riješiti stambeno pitanje te tako jačati populacijsku politiku, rekao je.

Iz Hrvatske se lakše odlazi zbog otvaranja granica

Na novinarsko pitanje hoće li to smanjiti odlazak mladih u inozemstvo i spriječiti odljev mozgova, Mrsić je odgovorio kako se iz Hrvatske oduvijek odlazilo, a sada je to još lakše zbog otvaranja granica.

"Treba znati da je odlazak svake mlade osobe nenadoknadiv gubitak za Hrvatsku", poručio je i dodao kako "svi trebaju upregnuti maksimalne snage kako bi se ostvarili preduvjeti da se u Domovini otvore radna mjesta i zadrže mlade osobe".

Ministar je spomenuo i poražavajuću statistiku o nezaposlenosti Roma. Upravo u Međimurskoj županiji živi najviše pripadnika romske nacionalne manjine u Hrvatskoj, oko 10 tisuća, od kojih je četiri petine nezaposleno. Rekao je kako se programe zapošljavanja Roma izdvaja oko 10 milijuna kuna, ali nije zadovoljan učinkovitošću tih mjera.

Smatra kako se dio problema treba riješiti i školovanjem jer velika većina Roma ili nema završenu školu ili stekne samo osnovnoškolski stupanj. Ministar Mrsić pohvalio je pad nezaposlenosti u Međimurju u odnosu prema istom razdoblju lani, a posebno ga veseli što je povećan broj zaposlenih, što znači, zaključio je, da gospodarstvo polako izlazi iz recesije.

U sklopu posjeta Međimurskoj županiji ministar Mrsić otvorio je u Prelogu Sajam poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara