Mrsić o novom Zakonu o radu: Godišnji odmor se neće kratiti

Mrsić o novom Zakonu o radu: Godišnji odmor se neće kratiti

Foto: Goran Mehkek / Cropix

IAKO prozivan zbog manjka socijalnog dijaloga, u priču s pirotehničarima kao posrednik ušao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji nam je otkrio u kojoj su fazi pregovori o novom Zakonu o radu i kako sada funkcioniraju stvari u Gospodarsko socijalnom vijeću.

Stvari su se promijenile kada je socijalni dijalog u pitanju, tvrdi ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

"Socijalni dijalog proteklih godina temeljio se na nekim dogovorima koji nisu bili za stolom, nego odlascima u Banske dvore u noćne sate, dogovorima ispod stola. Mi smo rekli da želimo o svemu razgovarati jasno i transparentno i mislim da se svi privikavamo na taj dijalog."

Nije se poštovala procedura

Ipak, priznaje da proceduru nije uvijek poštovala ni Kukuriku vlada.

"Neke smo zakone morali donijeti po hitnoj proceduri pa je u nekim slučajevima propuštena procedura i neki zakoni nisu raspravljeni na GSV-u".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to više neće biti slučaj, a u međuvremenu je pao potpis na ugovor o GSV-u.

"Temeljem Zakona o reprezentativnosti četiri sindikalne središnjice su stekle uvjete da djeluju kao dio GSV-a, tu su još Vlada i poslodavci. Naša želja je dignuti socijalni dijalog na jednu višu razinu, a razgovarat ćemo o svim problemima koje Hrvatsku tište".

Neće se smanjivati broj dana godišnjeg odmora

Tri strane - Vlada, poslodavci i sindikati pregovaraju o novom Zakonu o radu koji se očekuje najesen.

"Duboko smo zagazili. Razgovara se o radnom vremenu, otpremninama, famoznom godišnjem odmoru, kada idete od jednog poslodavca drugom, kako definirati godišnji odmor, on ostaje i dalje onako kako je definiran u ZOR-u, dakle nema govora o smanjenju broja zagarantiranih dana", ističe Mrsić.

Nije tajna da se oko niza tema lome koplja, a vruća tema su i otkazi. No ministar ne skriva optimizam.

"Bit će još razgovora o otkaznim rokovima i puno drugih stvari, ali se nadam visokom stupnju suglasnosti", zaključuje Mrsić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara