Mrtvozornik potvrdio: Pretjerana konzumacija Coca-Cole pridonijela je smrti 30-godišnjakinje s Novog Zelanda

Mrtvozornik potvrdio: Pretjerana konzumacija Coca-Cole pridonijela je smrti 30-godišnjakinje s Novog Zelanda

Ilustracija: Arhiva

KONZUMIRANJE velike količine Coca-Cole bilo je "značajan faktor" koji je pridonio smrti 30-godišnjakinje s Novog Zelanda, potvrdio je mrtvozornik, a prenosi BBC. Natasha Harris, koja je preminula prije tri godine nakon srčanog udara, pila je više od deset litara Coca-Cole na dan, što je čak dvostruko više od "sigurnosne granice" za dnevni unos kofeina i čak 11 puta više za dnevni unos šećera.

Natasha je zbog svojih nezdravih navika i niskog unosa nutritivnih tvari razvila hipokalijemiju, točnije stanje poremećaja elektrolita u tijelu kojeg karakterizira povećana koncentracija kalija u krvi, a posljedice poremećaja su zatajenje bubrega, oštećenje nadbubrežne žlijezde ili promijene u srčanom ritmu kao što se to dogodilo u Natashinom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Natasha umrla od srčanog udara, istrage poput ove na Novom Zelandu se ponekad provode kada dođe do nerazjašnjenih smrti.

Cijeli slučaj komentirali su i zastupnici Coca-Cola Oceanije: "Slažemo se s informacijama mrtvozornika da pretjerani unos bilo kojih prehrambenih namirnica, uključujući vodu, tijekom kratkog perioda može uzrokovati situaciju da se nekome ne stigne pružiti pravovremena medicinska pomoć i da to može izazvati dramatične simptome i posljedice". Ipak, cijelo vrijeme su tvrdili da njihov proizvod nije izravno doveo do srčanog udara u slučaju 30-godišnje Harris te da oni kao kompanija nisu odgovorni za ponašanje potrošača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara