Muslimansko bratstvo se zaklelo da će nastaviti s "mirnim otporom" vojnoj vlasti

Muslimansko bratstvo se zaklelo da će nastaviti s "mirnim otporom" vojnoj vlasti

Foto: Guliver Image/Getty Images

MUSLIMANSKO bratstvo zaklelo se danas da će nastaviti s "mirnim otporom" svrgavanju predsjednika Mohameda Morsija. Pristaše zahtijevaju njegovo vraćanje na dužnost te prosvjeduju ispred zgrade u kojoj se navodno nalazi bivši predsjednik.

Njihovo je priopćenje objavljeno dan nakon što je vojna vlast izdala tjeralice i uhidbene naloge za visoke predstavnike te islamističke stranke.

I ovoga tjedna traju prosvjedi u toj zemlji, a sam je tjedan započeo krvoprolićem u kojemu je egipatska vojska ubila preko 50 pristaša Morsija i Muslimanskog bratstva. Vojska ne otkriva gdje drži Morsija, ali je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova rekao da je "na sigurnom" te da je "vrlo dostojanstveno tretiran".

Formiranje vlade u najavljeno za sljedeći tjedan

Novi egipatski premijer Hazim Biblavi, koji je na tu poziciju postavljen nakon vojnog udara, rekao je za agenciju Anadolija rekao da će vlada biti formirana sljedećeg tjedna.

"Neću obraćati pažnju na političku stranku iz koje dolazi kandidat. Prije formiranja vlade sastat ću se s predstavnicima Stranke slobode i pravde koja je bliska Muslimanskom bratstvu, stranke Nur i čelnicima Nacionalnog fronta za slobodu", rekao je Biblavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuo je da će kod budućih ministara koje će uzeti u vladu obratiti pažnju na četiri osobine.

"Kod izbora budućih ministara, pažnju ću obratiti na profesionalne kvalifikacije, radinost, nekažnjavanje i javni ugled", kazao je Biblavi.

Dodao je da je vrlo značajno da se postigne visoki stupanj suradnje među članovima buduće vlade kako bi zemlja što prije izašla iz krize u kojoj se nalazi. Međutim, javnost još uvijek samo nagađa tko će biti budući ministri koje će izabrati Biblavi.

Privremeni egipatski predsjednik Adli Mansur zadužio je premijera Hazima Biblavija da formira vladu kako bi Egipat izašao iz političke krize u kojoj se nalazi nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Morsija.

Četiri lovca F-16 dolaze u Egipat

SAD će isporučiti četiri borbena aviona F-16 Egiptu, kako je ranije dogovoreno, usprkos vrlo nestabilnoj političkoj situaciji u toj zemlji.

Isporuku je potvrdio visoki američki dužnosnik, javlja BBC. Washington nastavlja s procjenjivanjem političkih zbivanja i zbacivanja predsjednika Mohameda Morsija s vlasti. Ako SAD procijeni da se u Egiptu dogodio vojni udar, masovna američka vojna pomoć Kairu morat će se, prema američkom zakonu, prestati isporučivati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara