NATO iz Dubrovnika zaprijetio Siriji: Asadovi napadi su ratni zločin i zločin protiv čovječnosti!

Foto: Nato Pact

PARLAMENTARCI zemalja članica NATO-a oštro su u nedjelju u Dubrovniku osudili režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada za brutalne napade na civile, uključujući i kemijski napad na predgrađe Damaska, čemu su se ruski zastupnici usprotivili implicirajući da su napad možda izveli sirijski pobunjenici.

"Oštro osuđujemo upotrebu kemijskog oružja protiv nezaštićenih civila u predgrađu Damaska 21. kolovoza... napominjući kako sve raspoložive informacije ukazuju da je za napad odgovoran sirijski režim", piše u nacrtu rezolucije Parlamentarne skupštine NATO-a koja zasjeda u Dubrvniku.
 
Na taj dio nacrta amandmane su uložili zastupnici iz Rusije, partnerske zemlje Sjevernoatlanskog saveza i Asadova saveznika, ali ih je većina zastupnika odbila ocijenjujući napad ratnim zločinom i zločinom protiv čovječnosti.
 
Dogovorom Rusije i SAD-a s Asadom o uništenju sirijskog kemijskog oružja, koji je formaliziran rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, uklonjena je američka prijetnja vojnim udarom na režim u Damasku nakon napada u kojem je poginulo vise od tisuću Sirijaca.
 
Upozoravajući da bi nastavak rata u Siriji ojačao ekstremističke skupine i zaprijetio regionalnoj stabilnosti, zastupnici su pozvali sukobljene strane na postizanje političkog rjesenja u okviru mirovnih pregovora Ženeva II. i osnivanje prijelazne vlade s punim ovlastima. O zaključcima donesenim na političkom odboru Parlamentarna skupština odlučivat će posljednjeg dana zasjedanja u ponedjeljak.
 
Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Kolinda Grabar Kitarović izjavila je novinarima da je situacija u Siriji izuzetno složena i da jedino rješenje može biti političko, "i to što prije".
 
"Važno je da parlamentarci savezničkih i partnerskih zemalja utječu na svoje zemlje kako bi se konačno rješenje postiglo u okviru postojećeg diplomatskog procesa", istaknula je Grabar Kitarović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara