"NATO treba ustrajati na konceptu `pametne obrane` i udruživanju vojnih kapaciteta zemalja članica"

Foto: FaH/NATO

NATO treba ustrajati na konceptu "pametne obrane" i udruživanju vojnih kapaciteta zemalja članica kako bi u uvjetima gospodarske krize održao visoku obrambenu sposobnost, ocijenili su u petak u Dubrovniku parlamentarci iz država članica Sjevernoatlantskog saveza.

Odbor za obranu Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a koja prvi put zasjeda u Hrvatskoj, raspravljao je o konceptu koji je savez osmislio prije nekoliko godina kada su zbog krize zemlje članice smanjile proračune za obranu. Radi se o učinkovitijem korištenju i udruživanju vojnih potencijala, ljudstva te borbene tehnike koja bi uz vojnu namjenu trebala služiti i u civilne svrhe.

"Dobra posljedica ekonomske krize je što nas je prisilila da izađemo iz uskih okvira, da više surađujemo, da dijelimo ideje i troškove te da zajednički pronalazimo nova rješenja i nove oblike suradnje na području obrane", rekao je hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović.

"Kao mala država s ograničenim proračunom posebno smo zainteresirani za nabavu opreme koja se može koristiti za dvojne namjene, koje imaju civilnu i vojnu svrhu i koje se mogu zajednički upotrijebiti kroz NATO i EU projekte"

Načelnik Glavnog stožera hrvatske vojske, general zbora Drago Lovrić govorio je kupnji opreme koja ima kombiniranu civilno-vojnu svrhu, poput obalnih ophodnih brodova, brodova za slučaj ekoloških nesreća na moru, helikoptera i brodova za traganje i spašavanje te protupožarnih zrakoplova. "Kao mala država s ograničenim proračunom posebno smo zainteresirani za nabavu opreme koja se može koristiti za dvojne namjene, koje imaju civilnu i vojnu svrhu i koje se mogu zajednički upotrijebiti kroz NATO i EU projekte", rekao je Lovrić.

Slovenski ministar obrane Roman Jakič istaknuo je da Slovenija daje prioritetnu važnost regionalnoj obrambenoj suradnji i da su kontinuirani dobrosusjedski odnosi s Hrvatskom put drugim zemljama u regiji. "Naša misija bit će ispunjena, a stabilno euroatlantsko okruženje bit će stvoreno kada sve zemlje regije postanu članovi iste obitelji", istaknuo je Jakič.

Trećeg dana 59. godišnje sjednice PS NATO-a koji je po broju sudionika najveći međunarodni politički skup održan u Hrvatskoj, predstavnici 28 zemalja članica te partnerskih zemalja nastavljaju rasprave o aktualnim sigurnosnim temama, stanju u Siriji, na Bliskome istoku i Kosovu te budućnosti Afganistana nakon povlačenja međunarodnih snaga 2014.

Parlamentarci NATO-a uživali u akrobacijama Krila oluje

Nakon što su cijeli dan raspravljali o gorućim međunarodnim krizama i budućnosti NATO-a, parlamentarci iz savezničkih zemalja pogled s dokumenata i kompjuterskih zaslona okrenuli su u subotu poslijepodne prema dubrovačkom nebu i spektakularnim akrobacijama najboljih pilota hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piloti šest zrakoplova letačke skupine "Krila Oluje" pokazali su vještinu, disciplinu i timski rad i oduševili sudionike zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a koji su atraktivan program promatrali s plaže na Babinom kuku.

Leteći na međusobnoj udaljenosti manjoj od 2 metra pri brzinama do 550 km/h, istinski majstori visina pokazali su u 20-tak minuta najbolje domete grupnog akrobatskog letenja.

Ponirući s visine od nekoliko stotina do manje od sto metara od površine mora, piloti su do krajnjih granica tjerali školske zrakoplove tipa Pilatus, a i svoju psihofizičku izdržljivost jer se opterećenje koje podnose tijekom pojedinih elemenata kreće od -2,5 G do +6,5 G.

Članovi "Krila Oluje" iskusni su dugogodišnji nastavnici letenja koji uz osnovne uvjete - izvrsne tehnike pilotiranja, psihofizičkih predispozicija, sklonosti timskom radu i minimalnog ukupnog naleta od 600 sati pokažu najbolje rezultate u grupnom akrobatskom letenju.

Za razliku od većine svjetskih akrobatskih grupa čiji se piloti isključivo bave uvježbavanjem i nastupima, osnovna zadaća pilota Krila Oluje je obuka budućih pilota hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Skupina, u kojoj lete piloti iz sastava 93. Zrakoplovne baze Zemunik, službeno je osnovana i javno predstavljena u povodu proslave desete obljetnice akcije Oluja 5. kolovoza 2005. u Kninu po kojoj je i dobila ime.

Parlamentarna skupština NATO-a nastavlja u nedjelju 59. godišnje zasjedanje po odborima, a političke preporuke glavnom tajniku Andersu Foghu Rasmussenu i Sjevernoatlantskom vijeću objavit će zadnjeg dana zasjedanja, u ponedjeljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara