NATO upozorava da se sukob u Ukrajini vratio na razinu prije primirja

NATO upozorava da se sukob u Ukrajini vratio na razinu prije primirja

Foto: FAH

BORBE u Ukrajini se zaoštravaju i vraćaju na razinu prije primirja sklopljenog ugovorom iz Minska, a gdjekad su i gore nego tada, rekao je glavni zapovjednik NATO-a, američki general Philip Breedlove.

"Stanje na bojišnici nije dobro. Borbe su se zaoštrile i vratile na razinu prije mirovnog ugovora (...) a u nekim slučajevima je i premašuju", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu nakon sastanka vojnog odbora Sjevernoatlantskog saveza.

General Breedlove je rekao da su proruske pobunjeničke snage na nekim područjima "pomaknule crtu bojišnice na zapad".

Nije htio potvrditi broj od navodnih 9.000 ruskih vojnika raspoređenih na istoku Ukrajine koji je dan ranije iznio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No rekao je da je NATO otkrio znakove prisutnosti "sustava protuzračne obrane" i elektroničkih vojnih sustava kojima su prije bili opremljeni ruski vojnici.

"Istu vrstu opreme sada vidimo na istoku Ukrajine", istaknuo je.

Zadnjih dana sukob u Ukrajini se ponovo rasplamsava. Barem 41 osoba je poginula u zadnja 24 sata na istoku zemlje, po podatcima koje je agencija France Presse dobila od službenih izvora.

Četvrtak je bio jedan od najtežih dana u zadnjih više od devet mjeseci sukoba, kada su poginule barem 34 osobe, dok se ukrajinska vojska pred pobunjenicima povlači iz strateške zračne luke u Donecku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara