NATO upozorio separatiste: Neprihvatljiv je svaki novi pokušaj osvajanja ukrajinskog teritorija

NATO upozorio separatiste: Neprihvatljiv je svaki novi pokušaj osvajanja ukrajinskog teritorija

Foto: FAH

NATO je upozorio separatiste koje podupire Rusija na istoku Ukrajine da će svaki pokušaj daljnjeg osvajanja ukrajinskog teritorija biti neprihvatljiv.

Novi val borbi sve više jača zadnjih tjedana, a u nedjelju je deset ljudi poginulo u bombardiranju Sartane, predgrađa strateške luke Mariupolja, posljednjeg velikog grada na istoku pod nadzorom Kijeva.

"Rusija ima posebnu odgovornost za pronalaženje političkog rješenja", kazala je u priopćenju glasnogovornica Carmen Romero podsjetivši na stav NATO-a da se rješenje za ovaj sukob u kojemu je u 16 mjeseci poginulo više od 6800 ljudi, mora pronaći "diplomatskim putem".

"Bilo kakav pokušaj separatista koje podupire Rusija da zauzmu još ukrajinskog teritorija bio bi neprihvatljiv za međunarodnu zajednicu", istaknula je glasnogovornica NATO-a nakon sastanka političkog odbora na kojemu su sudjelovali predstavnici 28 članica Sjevernoatlantskog saveza.

"Saveznici su istaknuli da sve strane moraju smanjiti napetosti i biti suzdržane", stoji u priopćenju u kojem se dodaje zabrinutost NATO-a zbog nedavne i iznenadne eskalacije nasilja na istoku Ukrajine.

"Puna primjena ugovora iz Minska" na temelju kojeg je u veljači uspostavljeno krhko primirje, "put je prema miru", naglasila je glasnogovornica.

Romero je ocijenila i da "promatrači OESS-a moraju biti kadri da sigurno i bez ograničenja obavljaju svoj posao". Organizacija čiji su promatrači raspoređeni kako bi na terenu pratili provedbu ugovora iz Minska, požalila se u srijedu na "neviđeno" uznemiravanje, napose od strane proruskih pobunjenika.

Kijev, NATO, EU i Washington optužuju Rusiju da separatistima šalje pomoć u oružju i ljudstvu, što Moskva odlučno niječe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara