NATO-va zapovijed Hrvatskoj zbog turskog aviona nad hrvatskim nebom: Budite u stanju pripravnosti!

NATO-va zapovijed Hrvatskoj zbog turskog aviona nad hrvatskim nebom: Budite u stanju pripravnosti!

Ilustracija: Hina

SUSTAV nadzora zračnog prostora bio je u petak prijepodne stavljen u stanje pojačane pripravnosti zbog prekida u komunikaciji između putničkog zrakoplova i kontrola leta na području Slovenije i Hrvatske, priopćeno je iz MORH-a.

Turski putnički zrakoplov na relaciji Zurich – Istanbul bio je tijekom prekida komunikacije pod pojačanim nadzorom temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva, a kad je komunikacija uspostavljena, mjera je prestala.

S obzirom na to da je bila riječ o najavljenom letu turskog putničkog zrakoplova, koji nije odstupao od plana leta, NATO Zapovjedništvo za združene zračne operacije (Combained Air Operations Centre – CAOC) nije izdalo zapovijed za pokretanje daljnjih procedura koje bi eventualno uključivale i polijetanje dežurnog dvojca.

Uspostavom komunikacije u hrvatskom zračnom prostoru, prestale su mjere pojačanog nadzora, te je zrakoplov napustio Republiku Hrvatsku i prema planu leta nastavio predviđenom rutom.

Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je po pitanju zaštite zračnog prostora i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće zračnog redarstva (Air Policing) djeluju koordinirano i sinkronizirano pod jedinstvenim zapovijedanjem NATO CAOC-a, navodi se u priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara