NSA skandal mogao bi ugroziti antiteroristički sporazum SAD-a s EU-om

Foto: Arhiva

EUROPSKA je unija zaprijetila suspenzijom sporazuma u dijeljenju podataka sklopljenom s SAD-om zbog sumnje da je NSA krala financijske informacije europskih zemalja. Sporazum je donesen s ciljem praćenja financiranja terorista, javljaju strani mediji.

Unija sumnja da je SAD zloupotrijebio njezino povjerenje. Povjerenica EU-a za istraživanje špijunskoga skandala povezanog s NSA-om Cecilia Malmstrom rekla je da je Program za praćenje financiranje terorizma (TFCT), pokrenut 2010. godine, ugrožen ako se zaključi da su Amerikanci prekršili dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam zadovoljna s dosad primljenim informacijama iz SAD-a. Iako na temelju prošlotjedne reakcije SAD-a donekle razumijemo situaciju, trebaju nam detaljnije informacije kako bismo mogli pouzdano procijeniti što se događa i prosuditi je li SAD zloupotrijebio sporazum", objasnila je.

Uz SAD, pod lupom europskih povjerenika našli su se i britanski obavještajci nakon što je otkriveno da su pomoću programa Tempora prikupljali telefonske i internetske podatke, slično kao i NSA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara