Na Atlantiku se očekuje još jedna vrlo aktivna sezona uragana

Foto: Crometeo.hr

POČETKOM travnja se počinju objavljivati prve prognoze nove sezone tropskih oluja i uragana na Atlantiku. Do danas je već  objavljeno nekoliko prognoza, a sve one najavljuju još jednu vrlo aktivnu sezonu uragana, javlja portal Crometeo.

Danas su, već 30. godinu zaredom, Dr. William Gray i Dr. Philip Klotzbach, sa Državnog sveučilišta u Koloradu objavili novu prognozu za nadolazeću sezonu uragana na Atlantiku. Prognoza se temelji na statističkom modelu kojeg su razvili na temelju podataka koji se prikupljani proteklih 29 godina.

Ta dva priznata stručnjaka za prognozu uragana očekuju vrlo aktivnu ovogodišnju sezonu uragana. Predviđaju čak  18 imenovanih tropskih oluja, od čega bi njih 9 postale uragani, a 4 bi mogli  biti tzv. „snažni uragani“ (najmanje treće kategorije). Te su brojke znatno iznad prosječnih vrijednosti za Atlantik.   Prosjek za razdoblje 1981.-2010. je 12 imenovanih oluja, 6.5 uragana i 2 snažna uragana).

Prema njima, vjerojatnost da najmanje jedan snažni uragan ove sezone pogodi obale SAD-a je iznadprosječna (72 %), a iznadprosječna je i vjerojatnost od 61% da snažni uragan pogodi Karibe.

Očekuje se 95 dana sa imenovanom tropskom olujom (prosjek je 60 takvih dana). Predviđa se i 40 dana sa uraganom na Atlantiku (prosjek je 21.3) te 9 dana sa snažnim uraganom (prosjek je 3.9 dana).

Te se prognoze temelje na procjeni atmosferskih uvjeta nad tropskim Atlantikom koji bi i ove godine trebali pogodovati razvoju tropskih oluja. Glavni faktori koji su utjecali na ovakvu prognozu su iznadprosječno tople vode tropskog Atlantika i velika vjerojatnost da se ove godine neće razviti klimatski poremećaj El-Nino, za vrijeme kojeg je tropska aktivnost na Atlantiku smanjena.

Ipak, i autori prognoze naglašavaju da je nemoguće mjesecima unaprijed točnije predvidjeti razvoj događaja na tropskom Atlantiku, i naglašavaju da je dovoljan i samo jedan uragan da sezona za područje koje pogodi dobije oznaku „aktivna“.

I prognoze američkih  privatnih meteorološke tvrtke accuweather.com i weatherbell.com  također očekuju vrlo aktivnu  sezonu uragana  na Atlantiku.

Podsjetimo da prošle godine, prognoze objavljene početkom travnja nisu baš dobro predvidjele razvoj događaja koji je uslijedio. Iako se tada očekivala prosječna sezona, u 2012. godini  Atlantik je „proizveo“ čak 19 imenovanih oluja, od kojih je 10 postalo uraganom. Time je 2012. godina po broju imenovanih oluja na trećem mjestu u znanoj povijesti (a podaci postoje još od 1851. godine). Preostale godine sa 19 imenovanih oluja bile su 1887., 1995. te 2010. i 2011. godina. Tri ekstremno aktivne godine zaredom su dosad nezabilježena pojava. Više oluja je formirano samo 2005. godine (28) i 1933. godine (20).  Ako se ostvare aktualne prognoze i 2013. godina bi se mogla pridružiti tom nizu ekstremno aktivnih godina na tropskom Atlantiku.

Ono po čemu će se pamtiti 2012.  godina je svakako uragan Sandy, koji je krajem listopada u nekoliko država na Karibima, SAD-u i Kanadi uzeo 253 života, počinivši veliku materijalnu štetu. Po aktualnim procjenama počinjene štete (65.6 milijardi dolara) Sandy je drugi najskuplji uragan na Atlantiku, odmah iza čuvene Katrine iz 2005. godine (81 milijarda dolara).  Sandy je, dvadesetak sati prije ulaska na obale SAD-a (New Jersey) prekrivao površinu pod vjetrovima jačine tropske oluje (>63 km/h) koja je iznosila gotovo četvrtinu površine SAD-a. Od 1988. godine, od kada se vode detaljniji podaci o veličini tropskih oluja i uragana, veću takvu površinu je imala samo tropska oluja Olga iz 1988. godine, a nije nijedan uragan. Na području koje je bilo pod upozorenjima za jake vjetrove živi oko 120 milijuna ljudi.

Osim uragana Sandy, 2012.  godina je donijela još niz zanimljivosti i neobičnosti. Unatoč broju od 19 imenovanih oluja, zabilježen je samo jedan snažan uragan (najmanje kategorije 3). Bio je to uragan Michael koji je status uragana treće kategorije držao samo 6 sati.

Uragan Isaac (kategorija 1) je krajem kolovoza pogodio Louisinau, ali je donio plimni val (olujni uspor) koji je karakterističan za uragane druge kategorije. Isaac je na Karibima ubio 29 ljudi, a u SAD-u 9. Novo izgrađene brane (nakon uragana Katrina) spasile su New Orlenas od nove katastrofe.

Uragan Ernesto je početkom kolovoza pogodio Meksiko. Ubio je 12 osoba.
Tropska oluja Beryl je 28. svibnja pogodila Floridu, i bila je najsnažnija tropska oluja koja je pogodila SAD prije 1. lipnja (službeni datum početka sezone uragana)

23. lipnja je formirana tropska oluja Debby, što je bio najraniji datum za četvrtu oluju sezone. Prije 1. lipnja formirane su 2 oluje, što se do 2012.  godine dogodilo samo još dva puta.

Kolovoz je donio 8 imenovanih oluja, čime je izjednačen rekord iz 2004. godine.

Oluja Nadine se kretala Atlantikom čak 21.75 dana, što je peta najdugovječnija tropska oluja na Atlantiku.

Sezona je donijela i 10 uragana. Samo je u sedam drugih godina formirano više uragana.
Podsjetimo se da „službena“ sezona tropskih oluja i uragana na Atlantiku traje od 1. lipnja do 30. Studenog, a vrhunac sezone je od kraja kolovoza do sredine listopada. Iako se tropske oluje mogu formirati i izvan tih datuma, to se dešava razmjerno rijetko. Službena prognoza američkog Nacionalnog centra za uragane (NHC) objavljuje se u svibnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara