Na Dabinu vrhu ekshumacija posmrtnih ostataka 30-ak mještana hrvatskog sela Brotnje

Na Dabinu vrhu ekshumacija posmrtnih ostataka 30-ak mještana hrvatskog sela Brotnje

Foto: Hina

NA DABINU vrhu u gustoj šumi, u blizini Donjega Srba, počela je ekshumacija posmrtnih ostataka 30-ak mještana hrvatskoga sela Brotnje, ubijenih najvjerojatnije u ljeto 1941., među kojima je bilo i djece, a pretpostavlja se da su ih ubili ustanici iz Srba.

Dok se ne obavi kriminalistička obrada po nalogu suda i Državnog odvjetništva, nitko od mjerodavnih ne želi reći tko su žrtve, a tko počinitelji zločina, pa ni ministar branitelja Predrag Matić. "Na tragu Vladine politike da je žrtva - žrtva i da svaka žrtva zaslužuje dostojno počivalište, ovdje smo došli da nakon 73 godine ekshumiramo posmrtne ostatke ovih žrtava, da ih dostojno pokopamo", rekao je ministar Matić i dodao da su obitelji dale uzorke krvi za njihovu identifikaciju.

"Sve ukazuje da je riječ o članovima obitelji Ivezić", rekao je pomoćnik ministra Ivan Gruić i dodao da će se to sigurno moći reći tek nakon provedene obrade i potvrde identiteta nekih žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. dr. Milorad Kubad sa Zavoda za sudsku medicinu rekao je da dosad pronađeni ostatci pripadaju osobama od dječje dobi do osoba starije životne dobi.

Gospićki biskup Mile Bogović, koji je danas također bio na Dabinu vrhu, ocijenio je da se upravo zato u Srbu ne bi trebalo okupljati i slaviti ustanak 27. srpnja.

"U tome naletu prve puške koja je puknula 27. srpnja 1941., nakon toga se ovo ovdje dogodilo", rekao je biskup Bogović.

Inače, više od 70 godina stare posmrtne ostatke žrtava iz duboke jame iznijeli su speleolozi Hrvatske gorske službe spašavanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara