Na Kosovu 40 uhićenih: Borili se na strani islamskih pobunjenika u Siriji i Iraku

Screenshot: YouTube

KOSOVSKA je policija u ponedjeljak uhitila 40 muškaraca pod sumnjom da su se borili na strani islamskih pobunjenika u Siriji i Iraku, što je mjera koja bi trebala odvratiti od novačenja daljnjih dragovoljaca, objavile su vlasti u Prištini.

U velikoj policijskoj akciji tijekom koje su osumnjičeni uhićeni, policija je kod njih pronašla eksploziv, oružje i strjeljivo različitog kalibra.

Uhićeni su privedeni na ispitivanje zbog sumnje da su djelovali u suprotnosti s kosovskim ustavnim poretkom i ugrozili državnu sigurnost, priopćila je policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovski su mediji objavili da je jedan 18-godišnjak iz istočnog dijela zemlje ubijen prošlog tjedna u borbama u Siriji, čime se broj Kosovara poginulih u ratovima u Iraku i Siriji popeo na šesnaest.

Izvor u kosovskoj obavještajnoj službi rekao je da se procjenjuje da je do sada između 100 i 200 kosovskih građana otišlo boriti se u Siriju ili Irak. Očekuje se da će kosovski parlament uskoro zakonom zabraniti građanima sudjelovanje u pobunama u inozemstvu, a kazna za prekršitelje mogla bi iznositi 15 godina zatvora.

Neke europske zemlje, među kojima su Velika Britanija, Francuska i Nizozemska, počele su kažnjavati građane, uglavnom useljenike islamske vjeroispovijesti, zbog sudjelovanja u islamističkim postrojbama u Siriji i Iraku. U tim zemljama vlada strah da bi ti islamistički borci mogli nakon povratka izazvati radikalizaciju društva i predstavljati sigurnosnu prijetnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara