Na Tajlandu prosvjednici zauzeli glavni stožer vojske: "Želimo pokazati vojsci da je narod jak i hrabar!"

Na Tajlandu prosvjednici zauzeli glavni stožer vojske: "Želimo pokazati vojsci da je narod jak i hrabar!"

Foto: Guliver image/Getty images

PROSVJEDNICI koji već tjednima zahtijevaju odlazak tajlandske vlade silom su u petak prodrli u glavni stožer kopnene vojske i zauzeli sjedište vladajuće stranke, kako bi dodatno pojačali pritisak na vladu Yingluck Shinawatre.

Već mjesec dana traju prosvjedi protiv šefice vlade Yingluck Shinawatre i njezina brata Thaksina, bivšeg premijera srušena državnim udarom 2006., koji ostaje u središtu politike kraljevstva usprkos egzilu.

No prosvjedne akcije dobile su na širini ovog tjedna, sa zauzimanjem nekoliko službenih zgrada, među kojima ministarstva financija. Opkolili su i nekoliko upravnih zgrada među kojima glavni stožer nacionalne policije gdje je struja isključena u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U petak je više tisuća ljudi nasrnulo na sjedište kopnene vojske prodrijevši kroz ulazna vrata u kompleks ali ne i u zgrade.

"Želimo pokazati vojsci da je narod jak i hrabar. Želimo znati hoće li se vojska svrstati na stranu naroda", kazao je jedan od vođa Amorn Amornrattananont. "Ne želimo vojni državni udar", kazao je on.

Radi se o mogućnosti koja nije nemoguća u zemlji s 18 državnih udara ili njihovih pokušaja od uspostave ustavne monarhije 1932.

Više tisuća prosvjednika, uz zaglušujući zvižduk koji je postao njihov znak raspoznavanja, hodalo je prema sjedištu vladajuće stranke Puea Thai, koja je premoćno pobijedila na zadnjim izborima 2011., kao i sve ostale stranke sklone Thaksinu prije nje unazad više od 10 godina.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara