Najavljen master-plan prometnog sustava Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije

Najavljen master-plan prometnog sustava Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije

Foto: FAH

KRAPINSKO-zagorski župan Željko Kolar najavio je u utorak u Krapini nakon sastanka sa zagrabačkim županom Stjepanom Kožićem i obnašateljicom dužnosti zagrebačkoga gradonačelnika Sandrom Švaljek osnutak zajedničke tvrtke za provođenje projekta integriranoga prometnog sustava na području Zagreba i tih dviju županija.

Željko Kolar najavio je uskoro početak izrade master-plana prometnog sustava za područje dviju županija i grada Zagreba. Troje sudionika današnjeg sastanka izvijestili su da je u izradi sva potrebna dokumentacije za daljnji razvoj projekta koji bi u konačnici trebao uspostaviti jedinstveni tarifni i javni prometni sustav na tom području.

Rok za izradu plana do kraja rujna 2016.

Izrada master-plana prijavljena je na natječaj Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, a stajat će gotovo 18 milijuna kuna te župan Kolar očekuje da će ubrzo iz ministarstva stići pozitivne vijesti o odobrenju izrade tog plana. Rok za izradu master-plana je kraj rujna iduće godine.

Obnašateljica dužnosti zagrebačkoga gradonačelnika Švaljek objasnila je da se u sljedećih godinu i pol neće ništa konkretno događati, ali, dodala je, važan je dovršetak master-plana do tog roka koji je pretpostavka za daljnje provođenje projekta i jedinstveni tarifni sustav te organizaciju prometa na spomenutom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švaljek je rekla da je konačni cilj jeftiniji te kvalitetniji i brži promet za građane dviju županija prema Zagrebu. Za sam Zagreb ovaj bi projekt trebao osigurati manji broj ulaska osobnih automobila te samim time manje gužve i onečišćenje okoliša.

Kožić: Integracija je nužna

Zagrebački župan Stjepan Kožić zaključio je da je integrirani te bolji i brži prijevoz nužnost jer iz Zagrebačke županije u Zagreb na dan putuje oko 120 tisuća putnika, a oko 30 tisuća njih iz Zagreba ide prema Zagrebačkoj županiji.

Svi sudionici za realizaciju projekta očekuju pomoć iz fondova Europske unije, a Kožić kaže da bi se tako moglo osigurati 85 posto potrebnog novca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara