Najpoznatija žrtva policijske brutalnosti na svijetu, 47-godišnji Rodney King, pronađen mrtav

Najpoznatija žrtva policijske brutalnosti na svijetu, 47-godišnji Rodney King, pronađen mrtav

Foto: AFP

NAJPOZNATIJA žrtva policijske brutalnosti na svijetu te simbol rasnih problema i nesnošljivosti u Americi, 47-godišnji Rodney King, pronađen je mrtav. Kako prenose američki mediji, Kingovo beživotno tijelo u njihovom bazenu pronašla je njegova zaručnica. Uzrok smrti zasad je nepoznat.

Rodney King na svjetske je naslovnice dospio 1991. godine. Mladi crnac na uvjetnoj nakon odsluženja zatvorske kazne za oružanu pljačku, zaustavljen je u Los Angelesu zbog prebrze vožnje. Ono što je uslijedilo, srećom, zabilježeno je kamerom jednog od stanara iz okolnih zgrada, inače bi policijska brutalnost prošla nezamijećeno.Policajci Theodore Briseno, Laurence Powell, Timothy Wind i Stacey Koon su ga gotovo nasmrt premlatili govoreći mu "ubit ćemo te crnčugo". Više od 50 puta su ga izudarali pendrecima i pržili ga elektrošokerima. Život su mu trojica kirurga spašavala teškom, petosatnom operacijom. Snimka policijske brutalnosti ubrzo je obišla svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oslobađanje policajaca krivnje dovelo do najkrvavijih nereda u povijesti Los Angelesa

Sudski proces protiv policajaca okončan je 29. travnja 1992. godine. Oslobađajuće presude za trojicu od četvorice policajaca izazvale su ogorčenje među crnačkom zajednicom Los Angelesa i uzrokovale krvave četverodnevne nerede - najgore u povijesti "Grada anđela". Nasilne prosvjede u kojima je ubijeno 55 i ozlijeđeno gotovo 2.400 ljudi, dok se ukupna šteta procjenjuje na milijardu dolara, ugušio je tek dolazak vojske.

Sam Rodney King, koji je oprostio policijskim zlostavljačima brutalno premlaćivanje, tijekom krvavih nereda u televizijskom obraćanju zamolio je prosvjednike da se smire, pozvavši pripadnike svoje zajednice na mirni suživot s drugim etničkim i rasnim grupama.

Policajci koji su pretukli Kinga su naknadno završili na federalnom sudu zbog kršenja ustavnih prava. Dvojica od četvorice osuđeni su na 30 mjeseci zatvora. King je od grada Los Angelesa dobio 3,8 milijuna dolara odštete, koje je kasnije uložio u izdavačku kuću specijaliziranu za hip hop glazbu.

No, tu nije bio kraj njegovim problemima s policijom - 1999. je uhićen zbog obiteljskog nasilja, 2001. godine je priznao krivnju za zloporabu droga i pokazivanje genitalija u javnosti, 2004. godine je osuđen zbog vožnje pod utjecajem PCP-a, a 2007. je pijan nastrijeljen tijekom obiteljske svađe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara