Najutjecajnija Meksikanka uhićena zbog pronevjere sindikalnih milijuna

Najutjecajnija Meksikanka uhićena zbog pronevjere sindikalnih milijuna

Foto: AFP

MEKSIČKA sindikalna čelnica Elba Esther Gordillo, inače smatrana tamošnjom najmoćnijom ženom, uhićena je zbog sumnje za korupciju.

Gordillo predvodi sindikat učitelja koji okuplja ukupno 1,5 milijun ljudi. Sumnjiči se da je sudjelovala u prebacivanju 200 milijuna dolara s računa sindikata na privatne račune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istražujemo slučaj u kojemu se novac prosvjetnih radnika ilegalno koristio za svrhu za koju nije bio namijenjen, čime se okoristilo više ljudi, među njima i Elba Esther Gordillo.", rekao je državni odvjetnik Jesus Murillo Karam. Njegov ured sumnja da je 68-godišnja sindikalna čelnica pronevjerenim novcem platila luksuzni dom i plastične operacije.

Nitko iz njenog pravnog tima nije odgovorio na optužbe, ali u prošlosti je negirala bilo kakvo manipuliranje sindikalnim novcem. Uhićenje je uslijedilo nakon velike reforme školstva koja je započela u ponedjeljak.

Predsjednik Enrique Pena Nieto potpisao je reforme kojima se uvode promjene sustava u kojemu su se učiteljske pozicije mogle naslijediti ili prodati. Taj je sustav bio na dnu ljestvice zemalja OECD-a, mnogi učitelji su imali završenu samo srednju školu, a plaće su sjedale na račune odsutnih i preminulih učitelja. Čelnica najmoćnijeg sindikata u zemlji žestoko je napadala aktualnog ministra obrazovanja i njegov pristup reformama, javlja BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara