Najveće karlovačko ruglo, a nekada velebno izdanje i ponos grada: Hotel Korana izbrisan s lica zemlje

Najveće karlovačko ruglo, a nekada velebno izdanje i ponos grada: Hotel Korana izbrisan s lica zemlje

Foto: Robert Fajt/Cropix

HOTEL Korana, najveće karlovačko ruglo, a nekada ponos grada, izbrisan je danas s lica zemlje. Nakon što je početkom siječnja postavljena žičana ograda, započelo je i rušenje. Nikola Hanžel, vlasnik tvrtke Lana Commerce koji je derutni objekt kupio za 6,32 milijuna kuna, izjavio je nedavno kako će hotel u potpunosti biti srušen do kraja veljače, što se u konačnici i dogodilo.

Nekada uzoran velik hotelski objekt sa 190 soba, 425 ležajeva, kongresnom dvoranom, velikim restoranom, kuglanom i nizom pratećih sadržaja uklopljenih na ukupno 10.800 kvadratnih metara korisne površine, već je početkom Domovinskog rata bio oštećen neprijateljskim granatiranjem, ali istovremeno i temeljito opljačkan.

Dva desetljeća agonije

Taj je hotel nakon rata, zajedno s matičnom kućom, pretrpio pretvorbu i privatizaciju uz znanje Hrvatskog fonda za privatizaciju. Nakon višegodišnjeg djelomičnog korištenja kafeterije hotela od strane karlovačke obiteljske tvrtke, nerješavanja odnosa oko pokušaja obnove s također propalom tvrtkom Beta, prodaju hotela uvelike su komplicirala otkrivena milijunska hipotekarna bankovna zaduženja kojima su ga poslijeratni vlasnici opterećivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srpnju prošle godine hotel je stavljen na dražbu - iako je njegova vrijednost procijenjena na više od 32 milijuna kuna, a kasnije smanjena na svega 10 milijuna, na javnoj dražbi u lipnju nije se pojavio niti jedan zainteresirani kupac. Na ovoj dražbi hotel je ponuđen za dvije trećine procijenjenog iznosa ili točno 10,466.666 kuna. Iako je nova procjena dvostruko niža od 32,4 milijuna koliko je bila vrijednost u prošlom pokušaju dražbe, teško je bilo za očekivati da će to zainteresirati ulagače.

Ipak, na sljedećoj dražbi, 17. rujna prošle godine, okončana je agonija u ratu devastiranog hotela Korana. Novi vlasnik devastiranog hotela Korana u središtu Karlovca postala je tvrtka Lana Commerce u vlasništvu karlovačkog poduzetnika Nikole Hanžela. Hotel je prodan za 6,320.000 kuna. Na dražbi su sudjelovali još i tvrtka Nova Korana iz Šibenika i Dragutin Vučković, vlasnik hotela u Jastrebarskom.

Planira se izgradnja novog hotela?

S obzirom na jadno stanje objekta, jedino logično rješenje bilo je njegovo rušenje radi oslobađanja terena za gradnju novog objekta. O sadržajima novog hotela investitor Hanžel još uvijek ne želi otkriti detalje, jednako kao što je za sad tajnovit i oko iznosa čitave investicije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara