Najveći australski teleoperater snimao je komunikaciju svojih korisnika i sve podatke davao FBI-u

Najveći australski teleoperater snimao je komunikaciju svojih korisnika i sve podatke davao FBI-u

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

NAJVEĆA australska telefonska kompanija Telstra spremala je elektroničku poštu i snimala telefonske razgovore koje je kasnije predavala obavještajnim službama SAD-a na njihov zahtjev, javlja RT.

Ove činjenice proizlaze iz dogovora koji su 2001. godine potpisali FBI i Ministarstvo pravosuđa SAD-a. Kopiju ugovora objavila je internet stranica Crikey što je samo potvrda dokumenata koje je Edward Snowden ranije ovog tjedna dao javnosti na uvid. To potvrđuje da SAD može presresti velike količine podataka diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema informacijama u dokumentu, kompanija Reach, koja postavlja kablove pod morem, morala je s kompanijom PCCW slati svu komunikaciju, koja se odvijala prema ili iz SAD-a, u skladište koje se "fizički nalazilo u SAD-u, a odakle se elektronički nadzor mogao provoditi prema zakonima SAD-a". Kompanija Reach je zajednički projekt Telstrae i Vlade Australije, dok je PCCW korporacija iz Hong Konga. 

SAD su zahtijevale pristup svim telefonskim pozivima koji su se odvijali između Australije i SAD-a, ali i između drugih zemalja. Isto se odnosilo na komuniciranje elektroničkom poštom. Kompanija Reach je također morala dati i podatke vezane uz telefonske razgovore, informacije o pretplatnicima i telefonske račune korisnika. Sve informacije spremale su se na američko tlo na rok ne manji od dvije godine.

Zeleni su napali Telstru i optužili ju da je narušila australski suverenitet. Telstra se brani da je "ugovor Reacha zapravo reflektirao obveze na koje moraju pristati kako bi se uskladili sa zakonom SAD-a".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara