Najviše dobile stranke vladajuće koalicije: Socijaldemokrati vode na izborima u Austriji, slijede narodnjaci

Foto: Spoe.at

TJEDAN dana iza sjevernih susjeda novi sastav parlamenta i državno vodstvo biraju Austrijanci. Nakon šest godina velike koalicije socijaldemokrata i narodnjaka Austrijanci s pravom glasa biraju novi sastav parlamenta.

Prema dosad prebrojanih tek šest posto glasova, vladajuća SPO dobila je 27 posto glasova, Narodna stranka (OVP) 23 posto, Slobodarska stranka (FPO) 22 posto i Stranka zelenih 12,5 posto glasova. Izvjesno je, dakle, da će koalicija narodnjaka i socijaldemokrata ponovno dobiti vlast.

Na današnjim izborima pravo glasa imalo je 6,4 milijuna austrijskih stanovnika, koji biraju 183 zastupnika u federalnom parlamentu ove zemlje. Prvi službeni i nepotpuni rezultati izbora bit će objavljeni oko 18,30 sati.

I dok socijaldemokrati zagovaraju oporezivanje milijunaša i porezne olakšice za one koji malo zarađuju, narodnjaci se protive porezima i zauzimaju se za ukidanje birokracije.

Od ostalih, Slobodarska stranka jaši na valu euroskepticizma i antiuseljeničke politike, Zeleni osim okolišnih tema ukazuju na korupciju i netransparentno financiranje vladajućih.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara