Nakon dvije godine u Siriji oslobođen oteti američki novinar

Foto: Hina

OTMIČARI u Siriji su u nedjelju oslobodili američkog novinara koji je otet u listopadu 2012. nakon napora Katara za njegovo oslobađanje, izvijestila je televizija Al Jazeera.

Televizija sa sjedištem u Kataru navela je da je riječ o novinaru Peteru Theu Curtisu, te rekla da je on predan predstavniku Ujedinjenih naroda, navodi agencija Reuters.

Peter Theo Curtis je otet u Antakyji u Turskoj i pojavio se na video snimci 30. lipnja pročitavši pripremljen tekst u kojem kaže da je novinar iz Bostona, navodi agencija DPA.

Navodno je nastojao ući u Siriju kako bi podučavao engleski.

Njegovo oslobađanje dolazi samo nekoliko dana nakon što su drugom otetom američkom novinaru Jamesu Foleyu islamistički militanti odrubili glavu. Foley je otet u Siriji u studenom 2012.

Međunarodna organizacija za slobodu medija Reporteri bez granica objavila je da su tri strana novinara još uvijek taoci u Siriji, zajedno s nekih 50 sirijskih novinara, bilo u rukama naoružanih skupina ili režima predsjednika Bashara al-Assada.

Odbor za zaštitu novinara iz New Yorka kaže da je više od 80 novinara oteto u Siriji, a da je oko 20 lokalnih ili stranih novinara trenutno nestalih u Siriji. Mnoge od njih, kako se vjeruje, drži militantna Islamska država.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara