Nakon izvanrednih izbora Srbija će predložiti aneks sporazuma kojim bi se regulirao status vojske Kosova

Foto: Guliver Image / Getty Images

BEOGRAD je spreman predložiti aneks briselskog sporazuma kojim bi se regulirao status kosovskih sigurnosnih snaga na sjeveru Kosova tako da njihov sastav prati etničku strukturu, a da regionalni zapovjednik bude Srbin, piše u četvrtak beogradski tisak.

Pozivajući se na neslužbene izvore, "Večernje novosti" tvrde kako bi prijedlog aneksa bio pripremljen za Europsku uniju i Prištinu u nastavku dijaloga, koji je najavljen nakon izvanrednih izbora koji se u Srbiji održavaju 16. ožujka.

Ova ideja bi, tvrde izvori beogradskog lista, trebala poslužiti za uvođenje aneksa u sporazuma o normalizaciji odnosa koji su Beograd i Priština pod pokroviteljstvom Europske unije potpisali u Bruxellesu 19. travnja 2013. godine.

Nikolić: Potreban novi aneks sporazuma

Iako list ne navodi izvore, ideja bi se mogla pripisati predsjedniku Tomislavu Nikoliću koji je ranije, u povodu najava iz Prištine o formiranju kosovske vojske, za Radioteleviziju Srbije (RTS) ocijenio da će u nastavku dijaloga biti potreban novi aneks briselskog sporazuma kojim bi se u biti sporno pitanje riješilo kao i u slučaju policije.

"Rekao sam da, ako se formiraju takve snage (vojska Kosova), to treba učiniti i na sjeveru. Zašto u njima, po uzoru na dogovor o policiji, ne bi bilo dogovora o sastavu koji odgovara stanovništvu", upitao je srbijanski šef države u emisiji "Upitnik" RTS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nikolić je istaknuo kako "postoje jasna jamstva da takozvana vojska Kosova, koja će biti formirana za dvije ili tri godine, nikada neće kročiti na sjever Kosova".

Prema saznanjima "Večernjih novosti", postrojbe na sjeveru Kosova funkcionirale bi u kosovskom sustavu sigurnosti, ali bi se na njih preslikao model primijenjen u već dogovorenoj organizaciji policije na sjeveru, uz regionalnog zapovjednika i sastav postrojbe koji odgovara etničkoj strukturi na većinski srpskom sjeveru.

Pet tisuća pripadnika i tri tisuće pričuva

Istodobno, na ovom području ne bi bilo drugih dijelova kosovskih sigurnosnih struktura, što je već određeno briselskim sporazumom.

Model o kojem se razmišlja, navode "Večernje novosti", podsjeća na rješenje primijenjeno u Oružanim snagama BiH čiju vojsku čine tri brigade, bošnjačka, hrvatska i srpska.

Kako je ranije najavljeno u Prištini, vojska Kosova bi imala 5.000 pripadnika i 3.000 vojnih obveznika u pričuvnom sastavu.

"Nova oružana sila na Balkanu bit će operativna do 2019., do kad će vlasti iz Prištine okončati ustavne promjene, opskrbu naoružanjem i vojnom opremom i obuku ljudstva. Vojska Kosova imat će početni proračun od 65 milijuna eura", pišu "Večernje novosti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara