Nakon što je Švedska priznala Palestinu, danas se otvara palestinsko veleposlanstvo u Stockholmu

Nakon što je Švedska priznala Palestinu, danas se otvara palestinsko veleposlanstvo u Stockholmu

Foto: Shutterstock

PALESTINCI će u utorak navečer u Stockholmu otvoriti veleposlanstvo u Stockholmu i tako učvrstiti bliske odnose pošto je Švedska prije nekoliko mjeseci postala prva zemlja Europske unije koja je priznala palestinsku državu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji je u utorak doputovao u posjet Švedskoj, prvi otkako je Stockholm u listopadu službeno priznao Palestinu, pozvao je i druge zemlje da slijede švedski primjer.

"Vaše bi priznanje trebalo potaknuti napredak mirovnih pregovora", rekao je Abas.

Odnosi između Izraela i Švedske sve lošiji

Nakon priznanja odnosi između Švedske i Izraela naglo su se pogoršali pa je ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom otkazala i siječanjski posjet Izraelu, a Izrael je privremeno povukao veleposlanika.

Palestinci traže državu na Zapadnoj obali koja je pod izraelskom okupacijom i u Pojasu Gaze koji Izrael blokira. Prijestolnica njihove države bio bi Istočni Jeruzalem.

Izrael je te teritorije zauzeo 1967., a odonda se iz Gaze povukao, a uporno diljem teritorija gradi židovska naselja unatoč međunarodnim osudama.

Dugogodišnji mirovni pregovori propali su prije godinu dana, a Palestinci su se okrenuli alternativnoj strategiji ostvarenja državnosti.

Simbolična potpora širi se Unijom

Europski parlament i parlamenti u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Francuskoj, Irskoj i Portugalu nedavno su simbolički poduprli palestinsku državnost.

Švedski premijer Stefan Lofven rekao je da će Palestina odmah otvoriti veleposlanstvo u Stockholmu. Obećao je i više pomoći za Palestinu, ali je naglasio da inzistira i na napretku u ostvarivanju reforma. "Ima tu prepreka: jedni drugima moramo pomagati u borbi protiv korupcije, jačanju rodne jednakosti, poštovanju ljudskih prava i naravno, u nastavku procesa izgradnje države", rekao je Lofven.

Dvojica čelnika potpisala su ugovor po kojem će Švedska u idućih pet godina pomoć Palestini povećati na milijardu i pol kruna, što je otprilike 1,2 milijarde kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara