Napetost na relaciji Pjongjang-Tokio: Sjeverna Koreja spremna za lansiranje rakete, Japan priprema obranu

Napetost na relaciji Pjongjang-Tokio: Sjeverna Koreja spremna za lansiranje rakete, Japan priprema obranu

Ilustracija: AFP

SJEVERNA KOREJA postavila je na lansirnu rampu prvi stupanj rakete dugog dometa koju planira lansirati sredinom ovog mjeseca, dok je Japan počeo razmještati projektile presretače u očekivanju tog događaja, javlja AFP. Podsjetimo, Sjeverna Koreja objavila je u subotu da će za dva tjedna izvesti svoje drugo lansiranje rakete dugog dometa u ovoj godini.

Japanske obrambene snage intenzivno se pripremaju za sjevernokorejsko lansiranje, a glasnogovornik ministarstva kazao je da se kopnene, zračne i mornaričke snage pripremaju za razmještaj na Okinawu, koja se nalazi na predviđenoj putanji sjeveokorejske rakete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Japan je otkazao predviđene diplomatske pregovore sa Sjevernom Korejom te je navodno izdao zapovijedi za rušenje projektila ako zaluta nad japanski teritorij.

"Zadržavamo pravo razvijati svemirski program u mirnodopske svrhe", najava je iz Sjeverne Koreje dok Washington smatra da je lansiranja rakete zapravo prikrivena proba za tehnologiju odnosno rakete koju mogu  pogoditi SAD.

Sjeverna Koreja u svom posjedu ima već rakete srednjeg dometa no od 1998. godine pokušavaju razviti tehnologiju za funkcioniranje rakete dugog dometa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara