Nastavak pregovora Vlade i sindikata: Dio sindikata napustio sastanak, ne odustaju od štrajka

Foto: Dragan Matić/Cropix

SINDIKATI javnih službi i Vlada nastavili su pregovore o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. Sindikati okupljeni oko Matice Vilima Ribića u nikakav dogovor ne vjeruju, ali pregovorima su se odazvali, jer ih na to obvezuje i Zakon o reprezentativnosti.

Predstavnici tih četiriju sindikata, koji su udruženi u Maticu hrvatskih sindikata, napustili su današnji sastanak tražeći da se kolektivno pregovaranje prekine sve dok Općinski sud u Zagrebu ne donese odluku o njihovoj tužbi protiv Vladinog otkazivanja TKU-a.

"Ovakav pregovarački odbor sindikata ne može funkcionirati, jer je dio sindikata na Vladinoj strani i spreman je bjanko potpisati sve što Vlada hoće", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.

Predstavnici preostalih sedam sindikata iz pregovaračkog odbora nastavili su pregovore s Vladom te su danas došli blizu rješenja u vezi naknade za prijevoz. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ocijenio je da se pregovori razvijaju u konstruktivnom duhu i izrazio nadu da će se na idućem krugu pregovora za tjedan dana približiti konačnoj verziji TKU-a.

"Nastojat ćemo poboljšati rješenje u vezi prijevoza, a do sad se na primjeru državnih službenika pokazalo da su postignute uštede od oko 40 posto na sredstvima za prijevoz", rekao je Mrsić.

Od štrajka sindikati ne odustaju, a održat će ga u četvrtak, 29. ovog mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara