Nastavlja se ofenziva protiv proruskih pobunjenika: Na istoku Ukrajine ubijena tri civila

Nastavlja se ofenziva protiv proruskih pobunjenika: Na istoku Ukrajine ubijena tri civila

Foto: Hina

SANKCIJE ruskim dužnosnicima i tvrtkama promašit će svrhu i mogu jedino Rusiju učiniti gospodarski neovisnijom te Moskva na njih neće histerično odgovoriti istom mjerom, rekao je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i zauzeo se za objektivnu istragu nesreće MH17, raspoređivanje OESS-ovih promatrača i nije isključio žalbu na sudsku presudu u slučaju Jukos.

"(Sankcije) jednostavno ne mogu ostvariti (svoju svrhu) ... Uvjeravam vas, prevladat ćemo sve poteškoće koje bi mogle nastati u pojedinim sektorima gospodarstva i možda ćemo postati neovisniji i pouzdaniji u vlastitu snagu", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Moskva neće "histeričnim" činom uzvratiti na sankcije Sjedinjenih Država i Europske unije metodom "milo za drago", rekao je.

"Nećemo postupati po načelu 'oko za oko'. Želimo postupati hladne glave i predsjednik (Vladimir Putin) već je rekao da naravno (te sankcije) ne možemo ignorirati. Ali pasti u histeriju i uzvratiti istom mjerom bio bi udarac koji je ispod razine velike zemlje".

Lavrov je nadalje izrazio nadu da će istraga nesreće malezijskog zrakoplova srušenog na istoku Ukrajine biti objektivna i pritom je pozvao na poštivanje nedužnosti dok se ne dokaže krivnja.

"Nedužni smo dok nam se ne dokaže krivnja"

Pozivamo na "pošteno, otvoreno sudjelovanje svih koji imaju pristup informaciji o padu zrakoplova. Sve drugo smatrat ćemo sramnim pokušajima da se utječe na istragu iskrivljavanjem načela nedužnosti dok se ne dokaže krivnja", rekao je Lavrov.

No upozorio je da međunarodni stručnjaci ne mogu provesti istragu dok se na mjestu pada zrakoplova nalaze ukrajinski tenkovi. Lavrov je nadalje izrazio nadu da će promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) moći biti raspoređeni duž rusko-ukrajinske granice.

Na konferenciji za novinare Lavrov nije isključio žalbu na presudu Arbitražnog suda u Den Haagu koji je odlučio da Rusija mora s 50 milijarda dolara obeštetiti dioničare bivšeg naftnog diva Jukosa koji je ekspropriran.

"Pričekat ćemo da presuda bude javna prije komentiranja. Pravni postupci u ovom slučaju nisu završeni, a to uključuje i pravo na žalbu. Ruska strana, agencije koje predstavljaju Rusiju u ovom procesu, nedvojbeno će posegnuti za svim pravnim sredstvima u obrani svog stajališta", rekao je Lavrov.

Pillay: Rušenje MH17 mogući ratni zločin, eskalira sukob u Ukrajini

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay u ponedjeljak je podnijela izvješće o Ukrajini u kojem je kazala da bi se rušenje malezijskog putničkog zrakoplova MH17 s 298 poginulih moglo okvalificirati kao ratni zločin, a iznimno uznemirujućima ocijenila je izvješća o sve žešćim sukobima u ukrajinskim područjima Doneck i Luhansk s dosad 1129 žrtava.

Pillay je predstavila u Ženevi četvrto mjesečno izvješće promatrača UN-a o stanju u Ukrajini.

Slučaj rušenja malezijskog zrakoplova 17. srpnja nazvala je "stravičnim obaranjem" putničkog zrakoplova iznad područja pod kontrolom proruskih pobunjenika i zatražila je "temeljitu, učinkovitu, neovisnu i nepristranu istragu".

"To kršenje međunarodnog prava moglo bi se okvalificirati kao ratni zločin", kazala je Pillay.

"Sve će se učiniti da se oni koji počine teška kršenja međunarodnog prava, uključujući ratne zločine, dovedu pred lice pravde, bez obzira tko su", poručila je visoka dužnosnica UN-a.

Njezine su riječi slijedile pošto je ranije u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio nadu da će istraga o MH17 biti objektivna i poštivati načelo pretpostavke nevinosti.

Neka izvješća govore da su zrakoplov srušili proruski separatisti raketnim sustavom BUK što su ga dobili iz Rusije.

Predstavljajući izvješće, povjerenica je navela da je u sukobima u Ukrajini od sredine travnja do danas poginulo najmanje 1129 ljudi, dok je 3442 ranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pillay je također istaknula da ukrajinska vlada nije u dovoljnoj mjeri poduzela mjere predostrožnosti kako bi spriječila pogibiju civila.

Upozorila je i da su pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine namjerno gađali zgrade javne uprave, pljačkali banke, napadali rudnike ugljena i dizali u zrak željezničke pruge.

Izvješće posebice upozorava da se na području pod kontrolom pobunjenika provodi "brutalna vladavina terora", uključujući otmice, mučenja i ubojstva civila jer se vladavina zakona potpuno urušila.

Crveni križ je, podsjećaju agencije, prošli tjedan službeno objavio da je Ukrajina sada u građanskom ratu, što je odrednica prema kojoj su strane u sukobu odgovorne za ratne zločine i zbog čega su podložne sudskom progonu.

U izvješću UN-a također stoji da je iz područja sukoba na istoku i drugih područja Ukrajine pobjeglo oko 100.000 ljudi.

Novi pokušaj međunarodne istrage da dođe na mjesto pada MH17

Nizozemski i australski policajci na putu su prema mjestu pada malezijskog putničkog zrakoplova MH17 na području pod kontrolom proruskih separatista na istoku Ukrajine, javlja u ponedjeljak AFP.

Tim međunarodnih policijskih stručnjaka napustio je Donjeck i zaputio se 60 kilometara na istok, na mjesto tragedije zrakoplova u kojem je poginulo 298 ljudi. To je najnoviji pokušaj timova iz Nizozemske i Australije da stignu na mjesto nesreće. U nedjelju su vraćeni zbog borbi koje su se vodile u blizini mjesta nesreće.

Ukrajina: Tri civila poginula, vladine snage napreduju

Najmanje tri civila ubijena su noću na ponedjeljak u sukobima u istočnoj Ukrajini dok vladine snage nastavljaju ofenzivu protiv proruskih pobunjenika i zauzele su stratešku točku u blizini mjesta pada malezijskog zrakoplova, izjavili su dužnosnici.

Žestoki sukobi u blizini mjesta nesreće onemogućili su dolazak međunarodnih stručnjaka u nedjelju na tu lokaciju. Stručnjaci namjeravaju istražiti pad zrakoplova u kojemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Zapadni čelnici izjavljuju da su pobunjenici gotovo sigurno pogreškom srušili avion i to raketom zemlja-zrak koju su dobili od Rusije. Rusija pak optužuje Kijev da je odgovoran za rušenje zrakoplova.

Kijev je priopćio u ponedjeljak da su njegovi vojnici zauzeli Savur Mogilu, strateški brežuljak tridesetak kilometara udaljen od mjesta pada Boeinga Malaysia Airlinesa 17. srpnja.

Stručnjaci su u ponedjeljak ponovo pokušali doći do mjesta nesreće koje je i dalje pod kontrolom pobunjenika. Cestu između grada Donecka i mjesta nesreće djelomice kontrolira ukrajinska vojska, a djelomice pobunjenici.

Suprotstavljene strane optužuju jedna drugu za ometanje pristupa toj lokaciji u nedjelju.

Australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop rekla je u Kijevu da će razgovarati o omogućavanju pristupa s ukrajinskim vlastima.

"Tražit ćemo jamstva da nikakva vojna akcija neće ugroziti našu humanitarnu akciju", rekla je na tiskovnoj konferenciji.

Također je rekla da se Australija, koja je izgubila 28 građana u padu zrakoplova, nada da će Rusija iskoristiti svoj utjecaj na pobunjenike kako bi pomogla omogućiti veći pristup mjestu pada zrakoplova da bi istražitelji mogli utvrditi tko je odgovoran za rušenje zrakoplova.

Lokalni dužnosnici u Donecku rekli su da su sukobi zabilježeni u dijelovima grada tijekom noći te da je topnička vatra oštetila nekoliko stambenih četvrti i kuća. Dalekovod i plinovod također su pogođeni, kazali su oni.

Ukrajinske hitne službe priopćile su da je više od 56.000 ljudi pobjeglo pred nasiljem u dvije istočne ukrajinske regije otkako je Kijev pokrenuo svoju protuterorističku operaciju protiv pobunjenika prije tri mjeseca.

Separatisti su također izjavili da je pet civila ubijeno u drugom pobunjeničkom uporištu Luhansku, sjeveroistočno od Donjecka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara