Nastavljaju se pregovori s Ostojićem: Liječnici intenzivirali štrajk, rade kao nedjeljom

Foto: Čitatelj

U MINISTARSTVU zdravlja nastavljaju se pregovori sa Samostalnim sindikatom i medicinskim sestrama o novom Kolektivnom ugovoru. Iako liječnici ne prekidaju štrajk, na sastanak s Ostojićem dolazi i čelnik liječničkog sindikata Ivica Babić, koji ne odustaje od najavljene radikalizacije štrajka.

Liječnici i dalje ne odstupaju od svojih zahtjeva za povratkom prava, a od danas su na snazi još radikalnije mjere. Režim rada je kao da je vikend.

"Ostaju samo bolnice u kojima smo pokrenuli štrajk. Zašto smo se na to odlučili? Još uvijek želimo sve koji trebaju o tome odlučiti osvijestiti i upozoriti kako bi proširenje štrajka moglo dovesti do neugodnih posljedica po pacijente i građane. To želimo izbjeći, ali ako Vlada ne prihvati ovo što mi tražimo, na sebe preuzima odgovornost", najavio je čelnik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić nakon novih propalih pregovora u petak.

Tada je resorni ministar Rajko Ostojić upozorio Babića na ponašanje njegovog sindikata.

"U ponedjeljak nastavljamo pregovore. Završit ćemo kolektivni ugovor i svi oni koji cijelo vrijeme govore da imaju dobru vjeru, da žele pregovarati, kao što vidite izbjegavaju pregovarati. Ne dolaze na pregovore, naprosto ne žele pregovarati. To je sada istina koju vide svi", rekao je Ostojić.

Iz Ministarstva zdravlja su jučer priopćili kako su ispunjeni svi zahtjevi i uvjeti sindikata te su još jednom pozvali Babića, ali i sve liječnike i članove sindikata na prekid štrajka i nastavak pregovora u dobroj vjeri

Babić se nada dogovoru, ali ne odustaje od zahtjeva

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić poručio je danas, trinaestog dana štrajka bolničkih liječnika, da se nada dogovoru ali štrajk neće biti gotov dok kolektivni ugovor u ime liječnika ne potpiše njihov sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavku kolektivnih pregovora u Ministarstvu zdravlja, uz čelnike drugih dvaju sinikata koji nisu u štrajku, ponovno se odazvao i Babić čiji je sindikat danas intenzivirao štrajk, tako da bolnički liječnici isključivo rade kao nedjeljom.

Pregovorima se, kaže, odazvao kako bi "spriječio spinove", poput jučerašnjeg priopćenja Ministarstva zdravlja o ispunjenju uvjeta za prekid štrajka, a koje "vrvi netočnostima i insinuacijama".

Novinarima je rekao da se odazvao u dobroj vjeri jer izlaznu strategiju trebaju tražiti sudionici štrajka, a ne netko treći. Odbacio je optužbe da je protuzakonito istovremeno sudjelovati u pregovorima i štrajkati, te poručio da oni koji to govore "ne poznaju zakon".

Izrazio je nadu da će dogovor danas biti postignut, odnosno prihvaćen njihov prijedlog kolektivnog ugovora (KU) koji su dostavili Ministarstvu 5. rujna, a na koji još nisu dobili očitovanje.

"Taj prijedlog KU implementirao je pravnu stečevinu EU i neka stečena prava, ali i isključio ono čega smo se odrekli poput božićnica, regresa, putnih troškova i dnevnica", rekao je Babić te ponovio da pregovorima pristupa u dobroj vjeri. Radi zaštite pacijenata iz štrajka su, kaže, i dalje isključene poliklinike i primarna zdravstvena zaštita.

Poručio je da će danas ostati do kraja pregovora jer se rješenje mora pronaći, a sadašnja situacija svima stvara probleme - i pacijentima i liječnicima.

Na nastavak pregovora o novom granskom kolektivnom ugovoru stigle su i čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek, koja nije ni bila u štrajku, te Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara, koji je štrajk prekinuo u četvrtak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara