Nastavljena potraga za Boeingom, očajne obitelji traže odgovore, napokon progovorila i obitelj pilota

Foto: FAH

OBITELJ i rodbina 239 ljudi nestalih s malezijskim zrakoplovom početkom mjeseca s nestrpljenjem očekuju službenu objavu pripadaju li zrakoplovu predmeti koji su jučer izvučeni iz mora.

Dužnosnici su upozorili kako bi predmeti pronađeni nakon višednevne potrage mogli biti obično smeće. Danas je u potrazi 9 brodova.

Ljutite obitelji kineskih putnika stigli su u nedjelju u Kuala Lumpur i na konferenciji u svom hotelu od dužnosnika zatražili transparentnije podatke.

"Želimo da nam date dokaze. Želimo istinu i svoje obitelji", rekao je predstavnik obitelji, Jiang Hui, dok su mu ostali skandirali, prenosi CNN.

Obitelji nestalih putnika žale se da ih malezijske vlasti ne obavještavaju o novim dokazima na vrijeme te da ne odgovaraju na pitanja obitelji. Uz to, žele i ispriku zbog svih zbunjujućih podataka koje su vlasti objavile, kao i zbog toga što su tako jednostavno 24. ožujka rekli da se avion srušio.

Predstavnik obitelji rekao je da sastanci s čelnicima kompanije u Kini nisu bili korisni te da su očajni. Svi okupljeni nosili su majice s natpisom "Molite se za MH370, vratite se sigurno kući".

Reuters javlja da je potraga nastavljena i u nedjelju dok loše vremenske prilike otežavaju potragu.

Uz devet brodova, od kojih jedan ima lokator crnih kutija te robotsku podmornicu, u potrazi će sudjelovati i 10 zrakoplova koji pretražuju područje od 319 tisuća kilometara.

Obitelj pilota: Bio je čudan, a vrijeme je provodio u simulatoru letenja

Prema nekim teorijama, pilot aviona namjerno je srušio zrakoplov u ocean. Po prvi put od nestanka, progovorila je obitelj pilota Zaharieja Ahmada Shaha.

Njegova supruga, Faizah Khanum Mustafa Khan, kaže da dva tjedna prije leta nije uopće s njom razgovarao nego je čitavo vrijeme provodio u simulatoru letenja, prenosi Daily Mail.

Sa suprugom su obavljena dva razgovora od kojih je jedan trajao više od četiri sata te se u razgovoru navodno slomila jer im je brak već dulje vrijeme u krizi.

Pilot je, prema njezinim riječima, posljednjih dana prije leta bio jako čudan, distanciran i nervozan.

"Zadnji put kad sam razgovarala s njim bio je jako mrzovoljan. Jedva sam ga prepoznala.  Djelovao je uznemireno i u svom svijetu", rekla je 28-godišnja kćer pilota, Aishah Zaharie.

Pilot ima i dvojicu sinova, Ahmada Setha i Ahmada Idrisa. Ahmad Seth tvrdi da s ocem nije razgovarao nekoliko tjedana prije polijetanja. Drugi sin je na Facebooku dao podršku svome ocu te napisao da su sve optužbe na njegov račun neutemeljene.

Obitelj ipak vjeruje kako njihov suprug i otac nije odgovoran za nestanak zrakoplova.

Let MH370: Još nije pronađen nijedan komad olupine

Australija je bivšeg zapovjednika svojih oružanih snaga u nedjelju imenovala koordinatorom potrage na moru za letom MH370 u okviru koje još nije preuzet nijedan komad olupine malezijskog zrakoplova nestalog prije tri tjedna.

Plutajući predmeti koje su prikupili brodovi na moru ne pripadaju Boeingu 777 kompanije Malaysia Airlines.

"Izgleda da se radi o ribarskom priboru i otpadu koji pluta površinom oceana", kazao je glasnogovornik Australskog pomorskog nadzora.

Potraga je krajem tjedna proširena na novu zonu veličine 319.000 km2, približno 1850 km zapadno od Pertha, ispred zapadne obale Australije. Učinjeno je to nakon novih proračuna putanje aviona koji je vjerojatno zbog pomanjkanja goriva pao u Indijski ocean ranije nego što je prvotno bilo procijenjeno.

Potraga se dotada odvijala više jugozapadno od Pertha.

Zadnjih dana satelitske snimke nekoliko zemalja otkrile su više desetaka, čak stotina, plutajućih predmeta na jugu Indijskog oceana, ali ekstremni uvjeti u australskim vodama čine potragu pogibeljnom. Prekinuta je u dva navrata od utorka.

U nedjelju je Australija imenovala bivšeg vojnog zapovjednika na čelo nove jedinice, s bazom u Perthu, kojoj će biti zadatak koordinirati potragu na moru, osigurati vezu sa svim stranama i biti uporište za obitelji 239 osoba iz aviona.

Angus Houston bio je na čelu australske vojske od 2005. do 2011. godine.

Malezija je odgovorna za istragu. No, "ako će se odgovornost Australije morati postupno povećati, nitko nije bolji od Angusa da koordinira i osigurava vezu između znatnog broja zemalja" koje sudjeluju u operaciji, izjavio je australski premijer Tony Abbott.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara