Nastavljena rasprava o genocidu u Haagu: Hrvatska traži da ICJ snizi standarde dokazivanja genocida

Foto: UN Photo/CIJ-ICJ/Frank van Beek

NA MEĐUNARODNOM sudu pravde u Haagu nastavljena je rasprava o međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid.

Pravni zastupnici Hrvatske nastavili su iznositi argumente u korist optužbe za genocid protiv Srbije. Odvjetnik Philippe Sands opovrgnuo je prošlotjedne tvrdnje suprotne strane da genocida nije bilo. Bez obzira što za genocid ne postoje pisani dokazi, nesumnjivo je postojala namjera da se on izvede, istaknuo je Sands i pozvao sudsko vijeće da donese presudu u korist Hrvatske.

"Dokle god izbjegavaju staviti na papir svoje namjere, dokle god oni koji su odgovorni se pozivaju na uzorke ponašanja koji se mogu interpretirati kao drugačije namjere bit će u mogućnosti izbjeći suđenja za genocid. Je li to bila želja pisaca međunarodnih konvencija, je li to ono što sud želi. Konvencija je jedan od najvećih svjetskih humanitarnih instrumenata i bit će tragično postane li povijesni artefakt ili fusnota", rekao je Sands.

Srbija i danas krši Konvenciju o sprečavanju genocida odbijajući dati podatke o 865 nestalih osoba, rekao je Sands. U nastavku je pravnik Keir Starmer istaknuo da je srpska strana u svojem izlaganju iznijela tek one podatke koje odgovaraju njihovim tvrdnjama. Primjerice evakuacija ljudi iz vukovarske bolnice koja se odvijala uz nadzor promatrača. A što je s Ovčarom i zločinima u Veleprometu gdje nije bilo kamera ni promatrača, upozorio je Starmer.

"Stariji, žene i djeca odvojene su od muškaraca. U Veleprometu su izgladnjivani, ispitivani, premlaćivani, prijetilo im se noževima, a majke su im nazivane Ustašama. Žene su silovane, neki zatvorenici su odvedeni i nikada više nisu viđeni ili su smaknuti pred očima žena", rekao je Starmer.

Rasprava se nastavlja sutra prijepodne kada će hrvatska strana iznijeti zaključak ovotjednog izlaganja.

Hrvatska traži da ICJ snizi standarde dokazivanja genocida

Hrvatski zastupnici pozvali su u četvrtak Međunarodni sud pravde (ICJ) da snizi visoki standard dokazivanja genocida kako Srbija ne bi izbjegla odgovornost za genocid u Hrvatskoj, kao što ga je izbjegla u BiH nakon što najviši UN-ov sud nije utvrdio odgovornost Beograda za genocid u Srebrenici.

Odlučujući o tužbi BiH protiv Srbije, ICJ je 2007. presudio da se u ratu u BiH dogodio samo genocid u Srebrenici, ali da za njega nije odgovorno tadašnje srbijansko vodstvo.

Hrvatski pravni tim tvrdi da dokaz genocida nije samo "ostvareni" genocid ili veliki broj stradalih, nego je dovoljno dokazati genocidnu namjeru koja, udružena s konkretnim zločinima, čini to najteže kazneno djelo po međunarodnom pravu.

Razmjeri i obrazac zločina, izgovorene riječi, rasistička propaganda - sve to izvan svake sumnje potvrđuju genocidnu namjeru Srbije da uništi Hrvate na područjima koja su trebala postati dijelom Velike Srbije, smatraju hrvatski odvjetnici.

"Nijedan nacionalni ili međunarodni sud nije usvojio standard genocidne namjere koji je ovaj sud zauzeo 2007. Zar to sud želi? Bilo bi tragično da konvencija o genocidu postane povijesni spomenik ili fusnota", rekao je hrvatski zastupnik Philippe Sands.

"Konvencija je donesena radi zaštite ljudskog dostojanstva, a ne da bi države izbjegle odgovornost", istaknuo je britanski profesor na suđenju u Palači mira u Den Haagu.

Po njegovim riječima, ICJ pritom ima ključnu ulogu koja "nije bez izazova", aludirajući da se 17-člano sudsko vijeće u slučaju "Hrvatska protiv Srbije" ne bi trebalo držati standarda postavljenog u slučaju BiH.

Ako to ne učini, ICJ riskira da, zajedno s Konvencijom o genocidu, postane "irelevantan" i to u vrijeme kada su "potrebni više nego ikada", upozorio je Sands, tvrdeći da je ICTY u procesima protiv Radovana Karadžića i generala Zdravka Tolimira primjenio "znatno blaži standard" u dokazivanju genocida.

Izvornu optužnicu protiv bivšeg vođe bosanskih Srba Karadžića ICTY je dopunio optužbom za genocid na temelju istog pravnog i činjeničnog opisa na kojem se temelji hrvatska tužba protiv Srbije, a nekadašnji zapovjednik vojske Republike Srpske Tolimir osuđen je 2012. za genocid u Srebrenici i Žepi, iako su u toj bošnjačkoj enklavi dokazana samo tri ubojstva.

U nastavku usmene rasprave, hrvatski pravni tim iznio je pred 17-članim sudskim vijećem drugi krug dokaza protiv Beograda kojega prema tužbi iz 1999. optužuje za genocid nad Hrvatima u ratu 1991. do 1995.

Presude ICTY-a u slučajevima "Martić" i "Mrkšić" ukazuju na jasan obrazac ubijanja i raseljavanja hrvatskog stanovništva i potvrđuju da su tzv. krajinske vlasti primale značajnu vojnu i financijsku pomoć iz Beograda, kazali su hrvatski zastupnici.

JNA je u potpunosti kontrolirala sve srbijanske vojne operacije u Hrvatskoj i zapovjedala paravojnim postrojbama, rekla je odvjetnica Blinne Ni Gharalaigh.

Tvrdnje srbijanske strane da su JNA vojnici sprječavali teritorijalce na Ovčari samo potvrđuje optužbe Hrvatske da je JNA zapovjedala i kontrolirala sve srpske vojne i paravojne jedinice angažirane u ratu u Hrvatskoj, rekli su odvjetnici Zagreba koji u petak nastavljaju s iznošenjem dokaza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara