Nastavljeno suđenje za Fimi mediju: Svjedoci Sanaderove obrane nisu se pojavili u sudnici

Foto: Bruno Konjević/Cropix

NAKON ljetne stanke počela je nova "sezona" suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu. Počelo je prošli tjedan ponovljenim suđenjem Berislavu Rončeviću, a od danas se krenulo "punom parom" - nastavkom suđenja Ivi Sanaderu za Fimi mediju, suđenjem u novom slučaju Damiru Polančecu te pripremnim ročištem Vinku Mladineu.

Suđenje za Fimi mediju, slučaj u kojem se Ivu Sanadera, HDZ i ostale tereti da su izvukli 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki, bilo je tijekom ljeta prekinuto na dva mjeseca. Na posljednjem ročištu, 3. srpnja pregledana je snimka ispitivanja Damira Mihanovića, bivšeg člana uprave Croatia osiguranja, u Uskoku 25. siječnja 2010. godine. Mihanović je govorio o famoznom sastanku u vladi 2007. godine na kojem su bili direktori državnih tvrtki.

Današnja je rasprava trajala kratko jer se nisu pojavili svjedoci obrane Ivan Čepin i Rade Perković. Čepin će zajedno s Petrom Selemom svjedočiti 16. rujna, dok je od Perkovića kao svjedoka Sanaderova obrana odustala.

Kako su sudski vještaci za knjigovodstvo izvijestili sud da nisu dovršili zatražene dopune nalaza i mišljenja, sutkinja Ivana Čalić izvijestila je da se rasprava neće održati ni iduća dva dana. Pozvala je obrane da pripreme svoja završna izlaganja jer je dokazni postupak pri kraju.

Polančecu nakon "Reflektora" sude i za "Spice"

Na sud će danas ponovo i Damir Polančec. Bivši potpredsjednik Vlade izašao je iz zatvora u Turopolju početkom srpnja, gdje je služio desetomjesečnu zatvorsku kaznu. Podsjetimo, Polančec je 2010. nepravomoćno osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog isplate pola milijuna državnih kuna vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću za izradu nepotrebne stručne studije. Vrhovni sud kaznu je potom smanjio za pet mjeseci, a Polančec je ostvario pravo na prijevremeni otpust odlukom zatvorskog upravitelja. Bivši potpredsjednik Vlade je osuđen i u slučaju "Reflektori", a još se vodi postupak u aferi "Spice" zbog kojeg će Polančec danas na sud.

Premijeru danas ima Vinko Mladineo. Protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea, Zagrebački županijski sud podignuo je optužnicu zbog ugovora s Fimi medijom, a danas će biti održano pripremno ročište. Tužiteljstvo tereti Mladinea da je poslujući s privatnom marketinškom agencijom Fimi medijom od travnja 2008. do kraja 2009. kršio Zakon o javnoj nabavi, znajući da će novac Fonda kojemu je bio na čelu završiti u crnom fondu HDZ-a. Mladineo je navodno sklopio tri ugovora za promidžbene aktivnosti, kao što je izrada televizijskih spotova i oglasa. U tužiteljstvu tvrde da je bezuvjetno prihvatio ponudu Fimi medije i na taj način navodno oštetio Fond za oko 1,7 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara